40 éves a Kisbojtár Gyermektáncegyüttes – ünnepély az Ifjú Szivek Táncszínházzal Párkányban

2022. június 17-én, pénteken 18.30-tól a Kisbojtár Gyermektáncegyüttes megalakulásának 40. évfordulója alkalmából ünnepélyre kerül sor a párkányi Kultúrházban.

Közreműködik az Ifjú Szivek Táncszínház, aki bemutatja Autentika (Saját anyag) című előadását, mely a Szlovákiában élő nemzetek autentikus zene- és tánckultúrájának elemeit dolgozza fel, visszanyúlva Bartók Béla és Kodály Zoltán Nyitra környéki, zoboralji gyűjtéséhez.

Mindenkit szeretettel várnak a szervezők. Az esemény az aktuális óvintézkedések betartása mellett kerül megrendezésre.

 

A kisbojtár táncegyüttes 1982-ben alakult és azóta is dalaival, gyönyörű népviseleteivel, hangulatos táncaival, szórakoztatja a közönséget. Ez alatt a 35 év alatt kisbojtárosként mintegy ötszáz gyerek fordult meg a próbateremben és a színpadokon. A néptánccsoport megalapítója, Hégli Marianna szerint a zene és a tánc szinte mindenre gyógyír. A tehetséggondozást pedagógusként és óvodaigazgatóként is mindig nagyon fontosnak tartotta.

Az együttes 1983-ban díjazott lett az Országos Népművészeti Fesztiválon Zselízen, a Kéméndi gyerekjátékok és táncok c. koreográfiával. A járási szintű népművészeti alkotások versenyében 1983-tól 1999-ig folyamatosan első helyezett volt, később, mint örökös első, ebben a versenyben már csak meghívott vendégként szerepelt. 1983-tól hatszor nyerte el az Országos Népművészeti Fesztivál, ill. az Országos Kulturális Ünnepély díjait, ebből háromszor fődíjat nyert. Díjat nyert Eperjesen, Myjaván a szlovák országos fesztiválokon is, és külföldi útjairól is díjakkal tért haza. Járt Dániában, Szerbiában, Romániában, Lengyelországban, Csehországban, Ausztriában és Mo.-n. Több alkalommal láthatta közönség tévéműsorokban is. Évente átlagosan harminc alkalommal lép közönség elé. Működése első tíz évében a Garam és az Ipoly menti magyar tánc-, zene-, ének- és szokáshagyományokat állította színpadra, utána nyitott az egész Kárpát-medencére

ATEMPO.sk