A Budapesti Fesztiválzenekar Zsinagógakoncertje Ipolyságon - Ipoly Menti Találkozások

A Budapesti Fesztiválzenekar Zsinagógakoncertje Ipolyságon - Ipoly Menti Találkozások

2022. szeptember 29-én, csütörtökön 18.00 órától a Budapesti Fesztiválzenekar Zsinagógakoncertjére kerül sor Ipolyságon, a Menora Saag Centrum Artis épületében.

A belépés ingyenes, regisztráció ajánlott. Mindenkit szeretettel vár a rendezőség. Az esemény az aktuális járványügyi szabályoknak megfelelően kerül megrendezésre.

 

Műsor

Carl Reinecke: B-dúr oktett, Op. 216 – Allegro Moderato; Finale. Allegro Molto E Grazioso

Közreműködik: Pivon Gabriella (Fuvola), Berta Beáta (Oboa), Szitka Rudolf, Ács Ákos (Klarinét), Paálné Falusi Melinda, Tallián Dániel (Fagott), Szabó András, Nagy Zsombor (Kürt)

Alekszandr Borogyin: D-moll vonósszextett – 1. Allegro, 2. Andante

Közreműködik: Eckhardt Violetta, Mózes Anikó (Hegedű), Sipos Gábor, Haják Krisztina (Brácsa), Sovány Rita, Liptai Gabriella (Cselló)

 

A Budapesti Fesztiválzenekar évadról évadra többet tesz azért, hogy muzsikája ne szoruljon a koncerttermek falai közé. Egyedi hangversenyformákat vezetünk be, és egyre több szokatlan helyszínen zenélünk, hogy új kapcsolatot teremtsünk, és egységet alkotva egymásra találjunk a közönséggel. Közösségi Heteink keretében 2014 nyara óta koncertezünk elhagyatott vagy funkciójukat vesztett vidéki zsinagógákban. Különösen fontos élmény volt számunkra a bonyhádi, a karcagi és az apostagi hangverseny. Célunk, hogy a holokauszt nyomán üresen maradt épületek újra megteljenek élettel, zenével és kultúrával. A helyi közösségek a megszólaló dallamokon, történeteken, ízeken keresztül ismerhetik meg azt a sokszínűséget és toleranciát, amely egykor Magyarországot jellemezte. Koncertjeinken zsidó vonatkozású szerzők művei, illetve klezmerdallamok hangzanak el. Fischer Iván így fogalmazta meg a koncertsorozat lényegét: „Sok faluban és kisvárosban, ahol már régóta nem él zsidó lakosság, áll még a zsinagóga. Néhol romos állapotban van, máshol bútoráruházat vagy sportcsarnokot alakítottak ki belőle. Ellátogatunk ezekre a helyekre, és ingyenes koncerteket adunk. Az emberek kíváncsiak, bejönnek a koncertre, a zene becsalogatja őket. A zenekar játszik, utána pedig a rabbi elmeséli, mi volt itt annak idején, hogyan működött az együttélés a zsidó közösséggel. Reméljük, hogy a szép zene és az ismertetés közelebb hozza az egykori zsidó közösség emlékét azokhoz, akik ma az épület körül élnek.”

A Zsinagógakoncertek programsorozat a Budapesti Fesztiválzenekar, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség és a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége közös rendezvénye.

ATEMPO.sk