Harmónia Zenei Kerekasztal a szlovákiai magyar zenei életről neves vendégekkel Komáromban

2022. október 14-én, péntek 13.00 órától elsőízben valósul meg a Harmónia Zenei Kerekasztal a komáromi Egressy Béni Városi Művelődési Központ Kiss Péntek József Kamaratermében.

Az esemény célja az, hogy a szlovákiai magyar zenei élet gazdagságára világítsák rá a figyelmet – közbeszéd tárgyává tegyék a zenei mozgolódást, szóljanak a kitörési pontokról, lehetőségekről, indítsanak el egy párbeszédet a témában, a kerekasztal beszélgetésen felmerült gondolatok kapcsán bontakozzon ki egy tapasztalat- és véleménycsere.

Műsorvezető Csenger Ferenc, az RTVS vezető munkatársa.

Minden érdeklődőt szeretettel várnak. Az esemény az aktuális óvintézkedések betartása mellett kerül megrendezésre.

 

PROGRAM

13.00 A zenei kerekasztalt megnyitja Lakatos Róbert, az Egressy Béni Városi Művelődési Központ igazgatója, a Harmónia Szlovákiai Magyar Zenei Díj kuratóriumának elnöke

 

13.10 Próféták lehetünk-e a saját hazánkban?

A panel célja az, hogy rávilágítsa a figyelmet arra, hogy jelenleg milyen helyzetben van a szlovákiai magyar zenei élet. A vendégek szólnak majd arról, hogy miben látják a Harmónia-díj legfontosabb szerepét, és vázolják azt is, miként boldogulhat jelenleg az, aki magas színvonalon a foglalkozik zenével. Itt merülne fel témaként a média szerepe és az állandó vitatéma: az igény formálja-e az ország társadalmát, vagy a társadalom formálja-e az igényt?

Vendégek:
Emmer Péter (zenész)
Kaszmán-Saróka Liliána (zenész, pedagógus)
Puha József (a Pátria Rádió zenei szerkesztője)
Lakatos Róbert (brácsaművész, a komáromi művelődési ház igazgatója)

 

14.15 Érdekképviselet, szlovákiai (magyar vonatkozású) fesztiválok, lehetőségek

A panel célja az, hogy körbejárja azokat a lehetőségeket, amelyek jelenleg a szlovákiai magyar zenei élet felvonultatására adnak lehetőséget. Szólunk a fesztiválok szervezési politikájáról és a rendezvények közízlést formáló szerepéről.

Vendégek:
Bokor Réka (énekes, rendezvényszervező)
Francisti László (fesztiválszervező, civil aktivista)
Domonkos Pál (rendezvényszervező)

ATEMPO.sk