Kodály Zoltán Nemzetközi Hegedűverseny Galántán 2022-ben is - részletes program

2022. november 17-e és 19-e között kerül megrendezésre az immáron huszonegyedik alkalommal megvalósuló Kodály Zoltán Nemzetközi Hegedűverseny a galántai Városi Művelődési Központban és az Esterházy-kastély északi tornyában.

A nemzetközi versenynek a hagyomány folytatása mellett két figyelemre méltó körülménye is van. Egyrészt főhajtás Kodály Zoltán születésének közelgő 140. évfordulója alkalmából, másrészt a mátyusföldi nemes Lavotta János, akinek halála bicentenáriumáról 2020-ban, a világjárvány alatt szünetelő hegedűversenyen nem volt lehetőség a méltó emlékezésre. Ezt a mulasztást pótolja majd a rendezvény nyitó programja 17-én a sátoraljaújhelyi Dombóvári János és Novák-Tóth Györgyi Lavotta-hegedűestje.

A Galántához közeli Pusztafödémesen született és zempléni földben, Tállyán nyugvó verbunkos-szerző, hegedűvirtuóz, színházi karmester, házitanító Lavotta János (1764–1820), a verbunkos zenei stílus egyik úttörőjeként, a honi hangversenyezés, az ún. Muzikális Akadémiák közreműködőjeként, új zenei formák létrehozásával, a magyar vonós kamarazene kialakításával írta be nevét a magyar zenetörténetbe. Lavotta annak a verbunkos zenei stílusnak követője tehát, amely az egykori Kodály tanítvány, Szabolcsi Bence szerint „segített magyarrá lenni, segített magyarnak maradni, segített Európában helytállani”.

Sátoraljaújhelyen, a hajdan volt megyeszékhelyen, 1990 óta művészeti iskola, kamarazenekar, alapítvány, művészeti díj viseli nevét, emlékére rendszeresen zenetudományi konferenciákat rendeznek.

A galántai hegedűverseny jó alkalom arra, hogy a nemzetközi mezőny résztvevői – felkészítő tanárok, növendékek egyaránt – a házitanító Lavotta János pedagógiai céllal komponált hegedűduóival, a nyitóhangverseny alkalmával megismerkedjenek.

Mindenkit szeretettel vár a rendezőség. Az esemény az aktuális járványügyi szabályoknak megfelelően kerül megrendezésre.

 

Program

November 17. (csütörtök)

14.00 A külföldi résztvevők érkezése, elszállásolása, próbák
18.00 A Galántai Zenei Napok nyitórendezvénye
Dombóvári János és Novák-Tóth Györgyi (Lavotta János Kamarazenekar) koncertje Lavotta János, a pusztafödémesi hegedűvirtuóz és karmester halálának bicentenáriuma alkalmából.

Dombóvári János hegedű- és mélyhegedűtanár, a városi zeneiskola névadója s három évtizeden keresztül igazgatója, a Lavotta János Kamarazenekar alapító-művészeti vezetője, Lavotta-kutató. Novák-Tóth Györgyi sárospataki hegedűtanár, a Lavotta János Kamarazenekar tagja.

 

November 18. (péntek)

08.00 A hazai résztvevők érkezése, próbák
10.00 Verseny (kötelező, ill. szabadon választott művek)
14.30 Szakmai értékelés
17.00 Gálaműsor, eredményhirdetés, díjkiosztás

 

November 19. (szombat)

09.00 Kirándulás a külföldi résztvevők számára - Kodály Zoltán nyomában

ATEMPO.sk