TÓTFERI – a Titkos Társulat misztériumjátéka a Komáromi Jókai Színházban

TÓTFERI – a Titkos Társulat misztériumjátéka a Komáromi Jókai Színházban

2022. december 19-én, hétfőn 19.00 órától lesz látható a Titkos Társulat TÓTFERI című előadása a Komáromi Jókai Színház Benkő Géza Stúdiószínpadán.

A népmesék és ősi mondák vándorló Krisztusa és kísérője, Szent Péter történetei megszámlálhatatlan verzióban népesítik be a szájhagyományt. A darab epizodikus történetei, Tótferi, a világhőse születésének stációi a gyerekek képzeletvilágához hasonlóan tágítják az időt és a teret.

Kárpáti Péter író, rendező a Tótferiről:

“Miközben kultúrák épülnek egymásba, változnak, elpusztulnak, újjászületnek, az emberi képzelet nagy teljesítményei átadódnak. Tehát létezik valamiféle folytonosság, csak a folytonosság tudata nincs meg: hogy amit elképzelünk, azt már mások valamilyen formában, ötszáz, ezer, kétezer évvel ezelőtt elképzelték. (…) Az elpusztult legendák előbányászása ezért fontos számomra. Értékmentés. Például amikor rátaláltam a Krisztus-legendákra és a népi világvége-látomásokra, rögtön tudtam, olyan csodavilágokat ások elő, amelyeket szeretnék behozni a köztudatba, szeretném megmenteni őket.”

Egy kisbabának rengeteg veszélyes próbát kell kiállnia, amíg megszületik. Plána ha ő Tótferi, a világhőse. Közben a vaddisznók kórusa a padláson énekel, tubán és mosódeszkán kísérik a történetet. A Tótferi a szegénységről és a reményről szól.

„Kárpáti Péter ezúttal a történetek kimeríthetetlen forrásához fordult: a magyar néphagyomány, a népmesék és népi legendák gazdag világához. (…) Igazán attól lesz izgalmassá és egyedülállóvá a darab, ahogy mesteri módon összeszövődik benne hagyomány és lelemény, az évezredeken átívelő, megőrződő mitikus tudás és a jelennek, az ezredvégnek a reflexiója.” (Szűcs Mónika, Ellenfény)

Kárpáti Péter 2009 óta színházrendezéssel is foglalkozik. A Titkos Társulattal az elmúlt nyolc évben tíz előadást hozott létre, több mint 300 alkalommal játszottak, számos hazai és határon túli fesztiválon vendégszerepeltek, és játszottak Párizsban, Berlinben és Koppenhágában is. A Titkos Társulat nem titkos és nem társulat. Előadásaikban más színházak tagjai játszanak, valamint szabadúszók, egyetemisták.

Az előadás a TRAFÓ Kortárs Művészetek Háza és a FÜGE Produkció közös produkciója.

Belépő 10 euró. Mindenkit szeretettel vár a rendezőség. Az esemény az aktuális járványügyi szabályoknak megfelelően kerül megrendezésre.

 

SZÍNÉSZEK

Stefanovics Angéla
Fekete Ádám
Szabó Zola
Kárpáti Pál
Viktor Balázs
Georgita Máté Dezső
Kárpáti Liza

ALKOTÓK

Dramaturg: Zsigó Anna
Zene: Csizmás András
Látvány: Veronika Keresztesova
Asztalos: Szabó Sipos Ágoston
Konzultáns: Téri Gáspár
Produkciós vezető: Trifonov Dóra
Írta és rendezte: Kárpáti Péter

A darab Erdész Sándor (Ámi Lajos meséi) és Kálmány Lajos népköltési gyűjtéseinek felhasználásával készült.

ATEMPO.sk