XVII. Jazz Blues Jamboree - jazz és blues fesztivál sok fellépővel Érsekújvárott - részletes program

XVII. Jazz Blues Jamboree - jazz és blues fesztivál sok fellépővel Érsekújvárott - részletes program

2023. február 17-én és 18-án, pénteken és szombaton az érsekújvári Béke Moziban kerül megrendezésre az idén tizenhetedik alkalommal megvalósuló Jazz Blues Jamboree című jazz és blues fesztivál, ahol sok fellépő lép színpadra.

Idén módunkban áll megtekinteni - többek közt - a hazai és nemzetközi jazz és blues élet olyan neves képviselőit mint az Oliver Kucharovič Quartetet, a Bereza & Kotlár Projectet, a Crossover Blues-t, Farkas Ferencet, a Bossa Rosat és a Sonny & His Wild Cowst. A fellépők és a zenei közönség ez évben Pinetop Perkins neves amerikai zongorista születésének 110. évfordulójára emlékezik, aki a blues és a rock’n’roll számos úttörőjének szerzeményeihez írta alá magát. A fesztivál XVII. évfolyama tehát neki állít emléket.

A fesztivál első napján háromszorosan is megbizonyosodhatunk arról a tényről, hogy Érsekújvár nem szűkölködik a tehetségekben! A rendezvényt egy fiatal, energikus brünni-szlovák jazz-funk-groove formáció, az érsekújvári Oliver Kucharovič basszusgitáros köré csoportosuló Oliver Kucharovič Quartet nyitja meg. Zenésztársai Jan Baroš (billentyűk), Daniel Kéry (gitár) és Viktor Mudrák (ütősök).

Hagyomány és jó szokás, hogy a fesztivál szüneteiben is élő zenét hallgathat a közönség. A kisszínpadon a zenéről a szintén hazai előadó - Farkas Ferenc gitáros gondoskodik, aki ismert soul és funky darabokat saját akusztikus változatban mutat be.

A harmadik hazai zenész Ľudovít Kotlár lesz, akinek az új közös projektje Pavol Bereza gitárossal a Bereza & Kotlár Project, Ľubomír Gašpar (nagybőgő) és Juraj Raši (ütősök) közreműködésével virtuóz játék és lírai dallamok kombinációja, amit főként a skandináv jazz ihlet.

Perta Börnerová (ének, harmonika) Crossover Blues bandája „apa és fia projektként” mutatható be. A cseh blues egyik legkiemelkedőbb alakja, Petra Börnerová énekes és harmonikás ezúttal a Tomáš Bobrovniczký (gitár) és ifj. Tomáš Bobrovniczký (ütősök) összeállítású trióját id. Walter Bartošsal (basszusgitár) és ifj. Walter Bartošsal (gitár) egészítette ki.

A Bossa Rosa a Rosario Portuondo (ének), Paulo Da Rosa (saxofn), David Martin (perkusszió), Miro Zahradník (gitár), Diana Drobná (basszusgitár) a Martin Dohňanský (ütősök) összeállításban a bossa nova és a brazil jazz hangulatát idézi fel a szünetben a kisszínpadon.

Silvia Josifoska a 90-es évek óta tevékenykedik a szlovák zenei életben, akit utánozhatatlan hangjának és eredeti kifejezésmódjának köszönhetően az ország legjobb blues énekesnőjeként tartják számon. Az élvonalába tartozó zenészekkel - Pišta Lengyel (gitár), Erich Boboš Procházka (harmonika), Martin Gašpar (basszusgitár), Martin Wittgruber (billentyűsök) és Igor Ajdži Sabo (ütősök) - mutatja be legújabb, a Closer című albumát.

Sonny & His Wild Cows magyar rhythm és blues formáció tavaly ünnepelte fennállásának 20. évfordulóját, melynek során Európa 19 országában számos klubban és fesztiválon felléptek. A zenekar pótolhatatlan frontemberét, Sonnyt (gitár, ének), akit a műfaja egyik legeredetibb szereplőjének tartanak Európában, Crazy Benny (billentyűk), Gordon Taylor (nagybőgő) és Little Tommy (ütősök) kísérik.

A belépőjegy ára a pénteki programra elővételben 10 euró, míg a helyszínen 12 euró. A szombati koncertekre elővételben 13 eurót, míg a helyszínen 15 eurót kell fizetni. A kétnapos bérlet ára elővételben 21 euró, addig ez a helyszínen 25 euró.

Mindenkit szeretettel vár a rendezőség. Az esemény az aktuális járványügyi szabályoknak megfelelően kerül megrendezésre.

 

Program

Február 17. (péntek)

18.00 Oliver Kucharovič Quartet (SK)
20.00 Bereza & Kotlár Project (SK)
19.00 Farkas Ferenc (SK) /kis színpad/

Február 18. (szombat)

18.00 Petra Bornerová Band - Crossover Blues (CZ)
19.30 Silvia Josifoska Band (SK)
21.00 Sonny & His Wild Cows (HU)

A Bossa Rosa (SK) a kis színpadon az egyes fő fellépők között koncertezik.

ATEMPO.sk