XVII. Jazz Blues Jamboree - jazz és blues fesztivál sok fellépővel Érsekújvárott - szombati program

XVII. Jazz Blues Jamboree - jazz és blues fesztivál sok fellépővel Érsekújvárott - szombati program

2023. február 18-án, szombaton az érsekújvári Béke Moziban folytatódik az idén tizenhetedik alkalommal megvalósuló Jazz Blues Jamboree című jazz és blues fesztivál, ahol sok fellépő lép színpadra.

Idén módunkban áll megtekinteni - többek közt - a hazai és nemzetközi jazz és blues élet olyan neves képviselőit mint az Oliver Kucharovič Quartetet, a Bereza & Kotlár Projectet, a Crossover Blues-t, Farkas Ferencet, a Bossa Rosat és a Sonny & His Wild Cowst. A fellépők és a zenei közönség ez évben Pinetop Perkins neves amerikai zongorista születésének 110. évfordulójára emlékezik, aki a blues és a rock’n’roll számos úttörőjének szerzeményeihez írta alá magát. A fesztivál XVII. évfolyama tehát neki állít emléket.

A fesztivál első napján háromszorosan is megbizonyosodhatunk arról a tényről, hogy Érsekújvár nem szűkölködik a tehetségekben! A rendezvényt egy fiatal, energikus brünni-szlovák jazz-funk-groove formáció, az érsekújvári Oliver Kucharovič basszusgitáros köré csoportosuló Oliver Kucharovič Quartet nyitja meg. Zenésztársai Jan Baroš (billentyűk), Daniel Kéry (gitár) és Viktor Mudrák (ütősök).

Hagyomány és jó szokás, hogy a fesztivál szüneteiben is élő zenét hallgathat a közönség. A kisszínpadon a zenéről a szintén hazai előadó - Farkas Ferenc gitáros gondoskodik, aki ismert soul és funky darabokat saját akusztikus változatban mutat be.

A harmadik hazai zenész Ľudovít Kotlár lesz, akinek az új közös projektje Pavol Bereza gitárossal a Bereza & Kotlár Project, Ľubomír Gašpar (nagybőgő) és Juraj Raši (ütősök) közreműködésével virtuóz játék és lírai dallamok kombinációja, amit főként a skandináv jazz ihlet.

Perta Börnerová (ének, harmonika) Crossover Blues bandája „apa és fia projektként” mutatható be. A cseh blues egyik legkiemelkedőbb alakja, Petra Börnerová énekes és harmonikás ezúttal a Tomáš Bobrovniczký (gitár) és ifj. Tomáš Bobrovniczký (ütősök) összeállítású trióját id. Walter Bartošsal (basszusgitár) és ifj. Walter Bartošsal (gitár) egészítette ki.

A Bossa Rosa a Rosario Portuondo (ének), Paulo Da Rosa (saxofn), David Martin (perkusszió), Miro Zahradník (gitár), Diana Drobná (basszusgitár) a Martin Dohňanský (ütősök) összeállításban a bossa nova és a brazil jazz hangulatát idézi fel a szünetben a kisszínpadon.

Silvia Josifoska a 90-es évek óta tevékenykedik a szlovák zenei életben, akit utánozhatatlan hangjának és eredeti kifejezésmódjának köszönhetően az ország legjobb blues énekesnőjeként tartják számon. Az élvonalába tartozó zenészekkel - Pišta Lengyel (gitár), Erich Boboš Procházka (harmonika), Martin Gašpar (basszusgitár), Martin Wittgruber (billentyűsök) és Igor Ajdži Sabo (ütősök) - mutatja be legújabb, a Closer című albumát.

Sonny & His Wild Cows magyar rhythm és blues formáció tavaly ünnepelte fennállásának 20. évfordulóját, melynek során Európa 19 országában számos klubban és fesztiválon felléptek. A zenekar pótolhatatlan frontemberét, Sonnyt (gitár, ének), akit a műfaja egyik legeredetibb szereplőjének tartanak Európában, Crazy Benny (billentyűk), Gordon Taylor (nagybőgő) és Little Tommy (ütősök) kísérik.

A belépőjegy ára a pénteki programra elővételben 10 euró, míg a helyszínen 12 euró. A szombati koncertekre elővételben 13 eurót, míg a helyszínen 15 eurót kell fizetni. A kétnapos bérlet ára elővételben 21 euró, addig ez a helyszínen 25 euró.

Mindenkit szeretettel vár a rendezőség. Az esemény az aktuális járványügyi szabályoknak megfelelően kerül megrendezésre.

 

Program

Február 18. (szombat)

18.00 Petra Bornerová Band - Crossover Blues (CZ)
19.30 Silvia Josifoska Band (SK)
21.00 Sonny & His Wild Cows (HU)

A Bossa Rosa (SK) a kis színpadon az egyes fő fellépők között koncertezik.

ATEMPO.sk