Így szerettek ők - beszélgetés Nyáry Krisztiánnal Dunaszerdahelyen

2023. április 12-én, szerdán két időpontban is, 11.00 és 18.00 órakor is sor kerül arra a beszélgetésre, amely keretében Nyáry Krisztiánt, magyar kommunikációs szakembert, könyvkiadót, írót és irodalomtörténészt látják vendégül a dunaszerdahelyi Csaplár Benedek Városi Művelődési Központban.

A délelőtti esemény ideje alatt az íróval Kis Lívia magyartanár, míg a délutáni program keretében Tarcsi Alica közönségszervező fog beszélgetni.

Nyáry Krisztián 2012-ben mesélt először íróink és költőink szerelmi életéről. Az Így szerettek ők első és második része az elmúlt évek legnagyobb könyvsikerei között szerepelt. Tavaly elkészült a sorozat várva várt harmadik része: ismét lekerülnek az unalmas íróportrék a tantermek falairól.

A könyvből egyebek mellett megtudhatjuk, hogyan érzett egyoldalú szerelmet József Attila pszichoanalitikusa, Gyömrői Edit iránt; miért írta népdalait Kisfaludy Károly egy vallásos zsidó lányhoz, aki nem lehetett az övé; hogyan próbálta megszervezni Vajda János és ifjúkori szerelme, Kratochwill Georgina újbóli találkozását a költő későbbi felesége; miért kérte meg hétszer Móricz Zsigmond Magoss Olga kezét; és miként tudott Ignácz Rózsa a Gestapo börtönében tanúként részt venni volt férje második esküvőjén. Kiderül az is, hogy Petőfi Sándornak szerelme, Mednyánszky Berta helyett annak apja küldött szakító levelet; hogy Dsida Jenőt és menyasszonyát, Imbery Melindát hat évig próbálták elválasztani egymástól a szüleik, ezért csak titokban találkozhattak; valamint hogy miként élt évekig Molnár Ferenc és élete utolsó szerelme, Bartha Vanda ugyanannak a New York-i hotelnek két külön emeletén.

A belépés ingyenes. Mindenkit szeretettel vár a rendezőség a beszélgetésre.

ATEMPO.sk