Hadik - filmpremier lesz Pozsonyban

Hadik - filmpremier lesz Pozsonyban

2023. július 27-én, csütörtökön 17.00 órától lesz Szikora János Hadik című kalandfilmjének szlovákiai premierje Pozsonyban, a Liszt Intézetben.

A neves 18. századi hadvezér, a Berlint is elfoglaló Hadik András haditetteit feldolgozó film főszerepeiben Trill Zsolt, Molnár Áron, Szabó Győző, Szalma Tamás, László Zsolt és Horváth Lili látható.

A Hadik nem fikció és ettől még izgalmasabb, átélhetőbb a története. 1757 őszén a Habsburg Birodalom huszár tábornoka, Hadik András végrehajtotta a történelem egyik legbátrabb hadicselét: seregével elfoglalta, megsarcolta Berlint és mielőtt a porosz király csapatai rajtuk üthettek volna, távoztak a meglepett fővárosból.

A Hadik című kalandfilm úgy idézi meg ezt a dicső tettet, ahogy azt a legendáriumok feljegyezték. A film ütközetekkel, fogolyszöktetéssel, ostrommal, kard- és pisztolypárbajokkal mutatja be azt, hogy miért is voltak akkoriban párját ritkító katonák a magyar huszárok.

"A Hadik előkészítése több évig tartott a 2021 őszén induló forgatásáig. Ezt az időt maximálisan igyekeztünk kihasználni többek közt arra, hogy a szereplőket felkészítsük a rájuk váró, cseppet sem könnyű feladatokra. A huszárok lovagolnak, csatába mennek, közelharcot vívnak, amiket az őket játszó színészeknek is készség szinten el kellett sajátítaniuk" - mondta a forgatásról Szikora János.

A rendező felidézi: a tréningeknek köszönhetően a felvételek során sokkal több olyan jelenetbe lehetett a színészeket bevonni, amelyek esetén más filmekben már dublőröket alkalmaznának helyettük.

 

 

A csata- és küzdő jeleneteket a magyar kaszkadőrszakma egyik legkiválóbb képviselője, Gulyás Kiss Zoltán koreografálta és tanította be a színészeknek az egyebek közt Babatpusztán, illetve a komáromi Monostori-erődben zajló forgatáson.

Az őket segítő stáb tagja volt a Marvel-képregényfilmek kaszkadőr koordinátora, Steve Dent is, aki az Indiana Jones és a sors tárcsája forgatásával párhuzamosan dolgozott a Hadik akciójelenetein. A több száz résztvevőt mozgató ütközetek felvételekor pedig személyesen felügyelte a minél látványosabb pillanatok megörökítését.

A film 64, szöveges szerepet játszó színészt vonultat fel. A főszereplők - Trill Zsolt, Molnár Áron, Horváth Lili, Szalma Tamás, Szabó Győző, László Zsolt, Julia Jakubowska - mellett látható lesz Sághy Tamás, Bordán Lili, Reviczky Gábor, Lábodi Ádám, Hirtling István, Mucsi Zoltán, valamint olyan rég látott művészek is, mint Tordy Géza, Körtvélyessy Zsolt, Kovács Lajos és Derzsi János.

A premierre a belépés ingyenes, regisztrálni a pozsonyimagyarintezet@gmail.com emailcímen lehet. Mindenkit szeretettel várnak a szervezők.

ATEMPO.sk
Fotó: Vertigo