Déryné ifjasszony - a Déryné Társulat előadása Kassán

2023. december 17-én, vasárnap 19.00 órakor kerül bemutatásra Vidnyánszky Attila rendezésében a Déryné ifjasszony előadás a Kassai Nemzeti Színházban magyar nyelve, szlovák felirattal.

A Déryné Program egyik alappilléreként megalakult Déryné Társulat 2020. szeptemberében mutatta be Herczeg Ferenc Déryné ifjasszony című drámáját, amely a vándorszínészet hőskorába, a magyar nyelvű színjátszás születésének reményekkel és sikerekkel, nélkülözéssel és küzdelmekkel teli világába kalauzol. Az előadás egyik szereplője a kassai Havasi Péter.

„De mi a célja az örökös kóborlásnak? (…) Talán semmi. Olykor mégis azt hiszem, van valami titokzatos célja. Olykor úgy gondolom, mi egy láthatatlan kincset viszünk magunkkal, amelynek bizonyos időre el kell érkeznie valahova. Most mi visszük, – ha kidőlünk, vállára veszi más, – de egyszer csak elérkezik oda, ahol szükség van rá.”

Az előadás főhajtás a magyar színjátszás hőskora előtt, ahol romantikus szerelmek, nagy fellángolások, szenvedélyes viszonyok szövevényében hol küszködnek, hol csatát nyernek hivatásuk, a magyar nyelvű színjátszás ügyéért folytatott küzdelemben. A színpadon megelevenedő milliőt átszövi a színház erejébe vetett hit, ezért a láthatatlan bizonyosságért zajló folytonos törekvés, melyben ki-ki a maga tehetségével, leleményességével vagy éppen fondorlatával próbál érvényesülni. Herczeg Ferenc kalandokkal, tréfákkal, felfokozott érzelmekkel kikövezett színművét a színészek hangszeres játéka teszi még virtuózabbá.

A belépődíj 5 és 19 euró között váltható (helyfüggő). Mindenkit szeretettel várnak az előadásra.

 

Szereplők

Gróf Szepessy Teodor - Janka Barnabás
Grófné - Szemerédi Bernadett
Thuretzky - Széplaky Géza
Etelka - Fabók Mariann
Gabi - Horváth Márk
Déryné - Tarpai Viktória
Szentpétery Zsigmond - Kaszás Mihály
Szentpétery Zsuzsika - Vas Judit Gigi
Kilényi - Havasi Péter
Luby - Turi Bálint
Lubyné - Losonczi Kata
Gál - Dányi Krisztián
Nimling - Ivaskovics Viktor
A fuvaros - Habodász István
Jankó, a huszár - Kárpáti Barnabás
Borcsa - Gulyás Gabriella

 

Rendezőasszisztens: KERNÁCS PÉTER
Jelmeztervező: KISS ZSUZSANNA
Díszlettervező: CSIKI CSABA

RENDEZŐ: VIDNYÁNSZKY ATTILA (Kossuth-és Jászai Mari-díjas)

ATEMPO.sk
Fotó: Juhász Éva