A népzene meghökkentő helyzetei - erdélyi, vajdasági és felvidéki zenekarok játéka, határok nélkül Budapesten

2024. április 21-én, vasárnap 19.30-kor kezdődik az erdélyi, vajdasági és felvidéki zenekarok játéka Budapesten, a Magyar Zene Házában.

Kollégák, most akkor ki fog játszani és mit? Jó kérdés, és ezen a koncerten a válasz sem biztos rá! 

Felföld (Pósfa), Erdély (Tokos), Vajdaság (Fokos) - három harcedzett banda, saját zenéjük mesterei, saját térségük kedvenc, emblematikus bandái. 

De vajon hogyan boldogulnak együtt, egy színpadon?

A Magyar Zene Háza színpadán határon túli bandák határokat ledöntő játéka alakul ki, sok humorral és nagyon kevés biztos ponttal, leszámítva a magyar népzene közös nyelvét. A zenés szituációs játék során bármi előfordulhat: a vajdasági cimbalmos hegedülni kényszerül, s az erdélyi kontrás cimbalmon kíséri; előre nem tervezett zenei blokkok, egymásnak passzolt dallamok, váratlan zenei húzások csendülnek fel, véletlenszerűen összekevert zenei felállásban.

Interaktív koncert? A zenészek számára mindenképpen. A Tokoson, a Fokoson és a Pósfán kívül még egyvalaki játszik a színpadon: a véletlen…

Játékmester: Berecz István.

A belépőjegy ára: 5900 forint.

 

Pósfa

A Pósfa zenekar Felvidékről, a Csallóközből származó népzenei formáció, mely 2010-ben, a Gelle községet alkotó Pósfán alakult, így felvették a „Pósfa“ nevet. Nagyobb ismeretségre 2017-ben a Fölszállott a páva című népi tehetségkutató műsorban tettek szert, ahol győztes produkcióként Arany Páva-díjban részesültek. Származásuk meghatározza tevékenységüket, zenei-kulturális küldetésüket. Elsősorban a felvidéki magyarság, azaz a szlovákiai magyar kisebbség folklórját népszerűsítik otthon és külföldön egyaránt. Koncertrepertoárjukban ugyanakkor helyet kap a szlovák- és a cigány népzene is.

hegedű, prímás - Iván Péter
brácsa, ének - Iván András
klarinét, tárogató, ének - Iván Zoltán
nagybőgő - Álló István
ének, állandó vendég - Szabó Júlia
hegedű, terchegedűs, állandó vendég - Takács Ádám
cimbalom, állandó vendég - Kuti Sándor

 

Tokos

A 2010-es évek elején második virágkorát élő kolozsvári táncházmozgalom hatására öt kolozsvári zeneakadémiai hallgató zenekart alapított. Így kezdődött a Tokos története. Céljuk elsősorban a helyi diákság szórakoztatása volt, főként táncházakban és kocsmákban, kávézókban léptek fel. Később a Kolozsvár környéki magyarlakta falvakba kaptak felkérést bálokba, mulatságokba, táborokba és egyéb eseményekre. „2012 februárjában vette fel zenekarunk a Tokos nevet. 2014 jelentette a nagy fordulópontot a zenekar életében, amikor jelentkeztünk a Fölszállott a páva népzenei vetélkedőre, ahol saját kategóriánkban első helyezést értünk el. 2017 februárjában mutattuk be a Hallgassátok meg, magyarim című első nagylemezünket a Kolozsvári Magyar Operában.”

hegedű, prímás, ének - Tókos Csongor Attila „Cuba”
hegedű, prímtambura, ének - Vajas Albert
brácsa, kontra, ének - Szép Gyula Bálint
cimbalom, brácsa, kontra, ének - Bálint Zsombor
harmónika, brács tambura, ének - Gergely Elek
nagybőgő, ének - Szakács Kristóf Zsigmond

 

Fokos

A Fokos zenekar 2010-ben alakult Óbecsén. 2012-ben, a Duna Televízió által szervezett Fölszállott a páva című népzenei tehetségkutató műsorban a középdöntőig jutottak, melynek köszönhetően megkapták Óbecse város kitüntetését a város nevének öregbítéséért. A Fölszállott a páván a Fonó Budai Zeneház különdíját is megkapták, mely 50 órányi stúdiómunkát tartalmazott, ennek eredménye a Kiskoromtól nagykoromig címet viselő lemezük. Azóta további öt lemezük jelent meg: a Jókedvemben, a Törökkanizsa község népzenei hagyatéka, az Óbecse község népzenei hagyatéka, a Zengető és a Jobb Idők. A 2018-as év megkoronázásaként a zenekar megnyerte kategóriáját a Fölszállott a páva Döntők döntőjének nevezett vetélkedőn. „Célunk a magyar népzene, ezen belül különösen a dél-alföldi magyar tamburamuzsika lehető legszélesebb körben való megismertetése.”

cimbalom - Czutor Róbert
nagybőgő, dob - Jovánovity Péter
hegedű - Keszég Ákos
klarinét - Ölveczky Tamás
hegedű, furulya, basszprímtambura - Szabó András
ének - Szerda Ákos
brácsa, koboz, tamburakontra - Szerda Balázs

ATEMPO.sk