Alistánc - Csallóközi verbunk szóló és Komárom vármegyei páros táncverseny lesz Alistálon

2024. május 18-án, szombaton hagyományőrző napra kerül sor Alistálon, az Alistáli Művészeti Alapiskola, a Mosonmagyaróvári Lajta néptáncegyüttes és Alistál község szervezésében.

Délelőtt 10 órától néptánctanulásra van lehetőség a kultúrházban Komárom vármegyei karikázó, verbunk és váska, Bajnai lassú és friss csárdás, valamint Jókai táncok. 

Délután 13:00 és 17:00 óra között nyitja kapuit a néphagyomány udvar a tájháznál. Népviselet kiállítás a tiszta szobában, kézművesek és kézműves foglalkozások a gyermekeknek - gyöngyfűzés, kosárfonás, drótékszer készítése, csomózás, horgolás kipróbálására lesz lehetőség.

Népi játszóudvar kosaras körhintával, mesesarok mesemondókkal, énektanulás Iván Melindával és a Nyárasdi, Tardoskeddi citerások műsorával várja az érdeklődőket.

A Művészeti Alapiskola hangversenyterme ad otthont az Alistánc néptáncversenynek. Csallóközi verbunk – szóló és Komárom vármegyei páros táncokkal mérettethetik meg tudásukat gyermekek, fiatalok és felnőttek. Nagy megtiszteltetésünkre a zsűriben helyet foglal a Csallóközi táncok felgyűjtője Quittner János is.

Délután 16:30 órától a kultúrházban Örökségünk címmel szakmai beszélgetésen vehetünk részt Quittner János, Valacsay István, Gémesi Zoltán és Nagy Iván vendégeinkkel a csallóközi táncok gyűjtéséről, táncházmozgalom alakulásáról és a komáromi néptáncanyagról. A beszélgetés házigazdái Palenyik József és Nemes Aranka. 

Az esti Gála 18:00 órakor kezdődik a kultúrházban. Itt kerül átadásra a pogácsaverseny aranypogácsái és a táncverseny résztvevőinek és helyezettjeinek kiértékelése, az idei évi "Csallóköz Táncosa" díj átadása. 

A gálán fellépnek a művészeti alapiskola Szederke, Csiribiri és Hajnal néptánccsoportjai, a Tardoskeddi Recefice citerazenekar és a Mosonmagyaróvári Lajta néptánccsoport illetve a táncverseny győztesei. A zenét a Pántlika zenekar biztosítja. 

ATEMPO.sk