Are you FREE? - zenei fesztivál Dunaszerdahelyen

Are you FREE? - zenei fesztivál Dunaszerdahelyen

2016. október 21-én és 22-én immár kilencedik alkalommal kerül megrendezésre az Are you FREE? jazz és improvizált zenei fesztivál Dunaszerdahelyen. A szervezők idén is színes programmal várják az érdeklődőket több helyszínen a városban.

ILYEN VOLT TAVALY AZ Are You FREE

Program

Október 21. (péntek) - Choco Arden Kávéház

20.30 Spiros Satori (SK) - Dušan Tribulík és Ivan Masaryk gitárduója

A Spiros Satori gitárduó 2015-ben alakult, miután tagjai szükségét érezték, hogy zenével tartsanak tükröt az életünknek. Mindez a természet és az élethelyzetek inspirálta, saját komponált-improvizált zene létrehozásába torkollott. Az élő koncerteket gitáreffektek és videofilm gazdagítja, amely gazdagabb élményt tesz lehetővé, valamint elmélyíti az előadók és a publikum közötti belső párbeszédet.

22.00 OFF Program: Gabo Jonáš (zongora), Samo Hošek (ének) és Miroslav Polák (bőgő) – mainstream jazz

Október 22. (szombat) - NFG klub

20.00 LEM (PL)

A LEM triót három merészen improvizáló zenész alkotja, akik a hangszerükben rejlő lehetőségeket kutatják színes, lendületes zenéjükben. A vizsgált szélsőségek: a csend és a zaj, amelyeket mindig koherens történetekké próbálnak alakítani. Mateusz Rybicki klarinéton, basszus klarinéton és tenor szaxofonon játszik, rögtönöz, Zbigniew Kozera bőgős a lengyel improvizált zenei színtér aktív alakja. Samuel Hall pedig ausztrál dobos/ütős, aki jelenleg Berlinben él, az utóbbi nyolc hónapban Európában dolgozott, Tony Buckkal és Han Benninkkel alkotott egy formációt.

21.00 Szelevényi Ákos és Miklós Szilveszter (FRA/HU)

Szelevényi Ákos szaxofonos a szocializmus utolsó éveiben menekült Franciaországba, pályafutása alatt sokakkal zenélt együtt, köztük a híres bordeaux-i rockzenekarral, a Noir Désir-rel is. Zenéje egyre inkább improvizatívvá vált, az utóbbi időben az egymás felé forduló zenei párbeszédben, a duóban találta meg hangját. „…a színpad egy szakrális hely. Nem »bohóckodni« megy oda az ember – a mások idejét lopva –, hanem az élet jelenségeinek talán a legfontosabb dolgaival próbálunk a zene által harmóniába kerülni.”

Miklós Szilveszter tanulmányait hegedűn kezdte, majd dobokra váltott. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen tanult, de valódi iskolának a barátaival – Grencsó Istvánnal, Benkő Róberttel, Pozsár Mátéval, Ajtai Péterrel, Mezei Szilárddal, Szelevényi Ákossal, Dresch Mihállyal, Dukay Barnabással, Szemző Tiborral – való közös zenélést tekinti. Meghatározó hazai jazz-zenészek mellett rendszeresen játszik különböző nemzetközi formációkban, olyan kiemelkedő, szabadgondolkodású muzsikusokkal, mint Peter Brötzmann, Rudi Mahall, Lewis Jordan, Johannes Bauer, Marco Eneidi, John Dikeman, Han Bennink, Jasper Stadhouders…

22.00 OFF Program: Durvacrew Djs, VJ: epres & és kész

FACEBOOK ESEMÉNY

ATEMPO.sk