Szent Korona Kórus - bemutatjuk a XVI. Kodály Napok résztvevőit

Az ipolybalogi Szent Korona Kórus a Musica Sacra elkötelezett művelője. 1997-ben alakult. Nevét a magyar királyi koronáról kapta, melynek másolata a község templomának tornyát ékesíti. Repertoárja a gregoriántól a reneszánsz és barokk templomi zenén át, a kortárs magyar egyházzenéig terjed. Rendszeres liturgikus szolgálata mellett aktív résztvevője a hazai és magyarországi koncertéletnek. Az énekkar vendégszerepelt Magyarországon, Ausztriában, Csehországban és Olaszországban, többek között Páduában, Rómában a Szent Péter-, a Szent Pál-, és a Lateráni Bazilikában. A külföldi fellépések közül emlékezetes a Pesti Vigadóban, a budapesti Zeneakadémián, a Mátyás templomban valamint a bécsi Stephan's dómban és az Olmützi Szent Móricz székesegyházban történő vendégszereplésük.

Több hazai és nemzetközi kórusverseny díjazottja: 1999-ben a XI. Kodály Napokon, majd a 2001-es Námesztói Nemzetközi Kórusversenyen ezüstkoszorús minősítést ért el. 2002-ben a XII. Kodály Napokon aranykoszorú a zsűri dicséretével minősítést szerzett. 2003-ban Olmücben a XXXI. MUNDI CANTANT nemzetközi kórusversenyen ezüst díjat nyert egyházzene kategóriában. 2005-ben a XIII. Kodály Napokon aranykoszorús minősítést szerzett.

2007-ben megjelent a kórus első CD-je "A Szent Korona oltalma alatt" címmel, melyen közreműködött a Mátyás-templom Zenekara Tardy László vezényletével. Az évek folyamán a kórus együtt dolgozott neves karnagyokkal: Tardy László, dr. Áment Lukács Ferenc, Katona Tibor, Noszeda Tibor, orgonaművészekkel: Bednarik Anasztázia, Baróti István, Ella István, neves szólistákkal és zenekarokkal: mint a Mátyás Templom Zenekara és a salgótarjáni Doráti Kamarazenekar. Az énekkar nevéhez fűződik Daróci Bárdos Tamás: Szent Korona Misé-jének 2005-ös ősbemutatója.

A kórus karnagya Molnár Ottó.

Molnár Ottó

aTEMPO.sk