Megjelent Szalóki Ági Körforgás című zenés könyve

Szalóki Ági - Körforgás

Többek között József Attila, Tamkó Sirató Károly, Szabó T. Anna, Erdős Virág, Jónás Tamás és Garaczi László szövegei kaptak helyet Szalóki Ági új, Körforgás című zenés könyvében, amely a Kolibri Kiadó és a Tomtom Records gondozásában jelent meg.

Szalóki Ági elmondta, hogy első ízben dolgozott együtt szerzőként Fenyvesi Mártonnal, aki a lemez zenei rendezője is volt. "Marcit hat éve ismertem meg, érdemes róla tudni, hogy a Zeneakadémia dzsessz tanszakán végzett gitáros, zeneszerző, aki Junior Prima díjban is részesült" - fogalmazott az énekes-dalszerző, hozzátéve, hogy Fenyvesi Márton korábban pár alkalommal közreműködött gitárosként koncertjein.

A zenés könyv ötletével tavaly júniusban kereste meg a Kolibri Kiadó, aminek nagyon örült, mivel utolsó, Gingalló címmel 2009-ben megjelent gyerekalbuma óta többen biztatták egy új lemezre.

A versek kiválasztása és a dalok írása tavaly ősszel kezdődött el. "Marci egy kétéves külföldi mesterképzésen vesz részt, így főleg emailben tartottuk a kapcsolatot. Küldözgettünk verslistákat, dallamokat, majd mind több verset, filmet, könyvet ajánlottunk egymásnak" - idézte fel az énekes, aki közben felfigyelt újabb költőkre, például a kortárs gyerekverseket tartalmazó Aranysityak antológia több alkotójára.

A gyereklemezek jelentőségéről szólva kiemelte: számára a legnagyobb feltöltődést mostanában a gyerekműsorok jelentik. "A gyerekek gyorsak, pontosak, nyílegyenesek, elevenünkbe látnak" - magyarázta, hozzátéve, hogy éppen idén lesz tíz éve annak, hogy megjelent első gyereklemeze, a Téli-nyári laboda és együtt játszik ezzel a zenekarral. "Ez az a zenei közösség, amelyet a bázisomnak tekinthetek" - jegyezte meg a Dés András, Szalai Péter, Rácz Krisztián, Kovács Zoltán, Csókás Zsolt alkotta zenekarról. A Körforgás című albumon - Fenyvesi Márton mellett - Rohmann Ditta (cselló), Balogh Gusztáv (ének, szájbőgő), Bacsó Kristóf (szaxofon), Kalmár Panni (ének), Kiss Flóra (ének) és Sapszon Orsi (ének) működött még közre.

Szalóki Ági szólt arról is, hogy a lemez zenei világát is sokféle merítésből építették fel, felfedezhetők benne a magyar, a cigány, az afrikai mali és pigmeus, az indiai zenei hagyományok is, és természetesen a dzsessz és a könnyűzene (Sting, U2, Suzanne Vega) hatása is.

Az énekesnő kiemelte: a zenés könyvhöz Szabó T. Anna költő, író három mesét írt felkérésére. Felidézte, hogy a József Attila-díjas alkotónak több versét is feldolgozta már. "Egy gyakorlott mesemondó, anya történetei ezek, amelyeken érződik az írói igényesség" - méltatta a történeteket az énekesnő.

A kötet illusztrációit Kiskovács Eszter grafikus készítette, aki először az Öröme az égnek, ünnepe a földnek című, 2012-es lemezen dolgozott együtt Szalóki Ágival. Az énekesnő megjegyezte, hogy ő javasolta az erős színek használatát és a nosztalgikus, letisztult képvilágot.

A lemez a TomTom Records stúdiójában készült, a zenei részt 10 nap alatt, az éneket két hét alatt vették fel. "Mivel Marci külföldön van, a zenekari tagok pedig elfoglaltak, nem sok időnk volt próbálni. Bár Marci mindent aprólékosan kidolgozott, mégis hagyott teret a zenészeknek a kibontakozásra" - mesélte Szalóki Ági.

A Körforgás olyan útravaló, amit sokan és sokáig hallgathatnak, forgathatnak, mindig találnak benne újat...

 

 

ATEMPO.sk
forrás: MTI