Stilla Pectus - bemutatjuk a XVI. Kodály Napok résztvevőit

Stilla Pectus

A párkányi Stilla Pectus először 1983-ban mutatkozott be hazai közönség előtt. A kórus hamar ismertté vált a környéken és egyre több zeneszerető, énekelni vágyó, hivatásos zenész és lelkes amatőr vonzott bűvkörébe.

Harminc év alatt sok változást, megújulást éltek meg, jelenleg a csapat húsz tagú. Repertorárukban egyházi, világi és kortárs művek is szerepelnek, de szívesen énekelnek könnyedebb hangvételű darabokat is.

Az énekkar által szervezett rendezvények, zenei fesztiválok mára már hagyománnyá váltak, mint pl. a karácsonyi hangverseny, mely ma is nagy népszerűségnek örvend.

Számos hazai és külföldi koncerten, versenyen szerepeltek, legjelentősebb külföldi állomásaik: Sepsiszentgyörgy (Románia), Prága (Csehország), Blankenburg (Németország), Gaming (Ausztria), La Orotava, Tenerife (Spanyolország), Klobuck (Lengyelország), Esztergom, Tiszaújváros, Ózd, Miskolc, Pécs, Gödöllő, Vác, Budapest (Magyarország). Az elmúlt években lehetőségük volt több neves személyiséggel és zeneszerzővel közreműködni mint pl. Sapszon Ferenc, Strausz Kálmán, Ladislav Novák, Milan Hrušovský és Zdenko Mikula.

Megalakulásuk óta rendszeresen részt vesznek a Galántai Kodály Napokon. Legjelentősebb eredményeik közé sorolják a Pécsi Nemzetközi Kamarakórus versenyen, és a Debreceni Bartók Béla Nemzetközi Kórusversenyen elért helyezéseinket.

Céljuk a kórusmuzsika népszerűsítése, az értékes közösségteremtés, valamint a zeneszeretet megosztása az arra fogékony közönséggel.

1991-től a kórus művészeti vezetője és karnagya Papp Katalin.

Papp Katalin

ATEMPO.sk