Melódia Női Kar – bemutatjuk a XVII. Kodály Napok résztvevőit

A füleki Melódia Női Kart 1978 őszén a Magyar Tannyelvű Alapiskola pedagógusai alapították. A kórus megalakulásától folyamatosan működik, tagjai: pedagógusok, vállalkozók és közalkalmazottak.

Repertoárját népfeldolgozások, egyházi és világi művek alkotják a magyar és az egyetemes kórusirodalomból. Műsorukon szerepelnek: Kodály, Bartók, Karai, és Bárdos művek is. A kórus karnagya 2008-tól Makainé Simon Katalin, elnöke 1993-tól Agócs Mária.

Az elmúlt időszakban számos külföldi koncerten (Magyarországon, Erdélyben és Vajdaságon kívül Ausztriában, Csehországban és Horvátországban) képviselte sikeresen Fülek városát. Emlékezetes szereplései: Budapesti Parlamentben, Trogiri Szent Lőrinc Katedrálisban, Prágai Adventi kórustalálkozón, valamint a Parajdi Sóbarlangban voltak. A kórus a város kulturális életének reprezentatív együttese, hazai koncertek résztvevője és évente 2 alkalommal szervezője.

A Melódia Női Kar az országos minősítő versenyen, a Kodály Napokon több (6) alkalommal szerepelt, legnagyobb sikerét 2008-ban érte el amikor aranykoszorús minősítésben részesült.

A közép-szlovákiai megyei egyházzenei kórusversenyen (Chrámová Pieseň) Arany és ezüst sávos minősítést ért el. Az elmúlt években megkapta a Város díját és a Nógrád közművelődéséért díjat.

A kórus hisz a kóruséneklés közösségformáló erejében és fontosnak tartja úgy a hazai, mint a határon átnyúló együttműködés ápolását.

 

Makainé Simon Katalin
A kórus karnagya Makainé Simon Katalin.

ATEMPO.sk