Pro Kultúra Férfikar – bemutatjuk a XVII. Kodály Napok résztvevőit

A 97 esztendős füleki Pro Kultúra Férfikar 1920-ban Magyar Dalkör néven alakult. Tevékenysége ma is töretlen, Szlovákia egyetlen magyar ajkú férfikórusaként működik. A kórus életét természetesen befolyásolták az aktuálpolitikai viszonyok, de a kórus mindig törekedett a tiszta énekkari kultúra közvetítésére, repertoárján Bartók, Kodály, Karai és Bárdos művei, munkásdalok, népdalok, népdalfeldolgozások, napjainkban egyházi zene szerepelnek.

Fehér Miklós, a kórus jelenlegi karnagya 25 éve dirigálja az arany diplomás együttest. A közte és a kórus között kialakult sikeres munkakapcsolat a Galántai Kodály Napok minősítő rendszerében 7 ízben arany diplomát, a Szerencsi Férfikari Találkozón pedig egy alkalommal arany minősítést eredményezett.

A kórus tagjai zenét és közösséget, valamint kultúrájukat szerető emberek, akik hisznek a kóruséneklés közösségformáló erejében, büszkén képviselik Füleket, és tesznek is a zömében magyarlakta kisváros folyton gazdagodó kulturális hagyományainak továbbéléséért.

 

Fehér Miklós
A kórus karnagya Fehér Miklós.

ATEMPO.sk