Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem Magyar Kórusa – bemutatjuk a XVII. Kodály Napok résztvevőit

Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem Magyar Kórusa – bemutatjuk a XVII. Kodály Napok résztvevőit

A Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem Magyar Kórusa az 1960-61-es tanévben alakult, egyidős a nyitrai magyar tanárképzéssel. A kórus bölcsőjénél olyan jelentős személyiségek álltak szakmai vezetőként, mint Kopasz Elemér, Szíjjártó Jenő, Ág Tibor, Simek Viktor. 1993-tól Józsa Mónika a kórus karnagya. 2003-tól a kórus a Közép-európai Tanulmányok Kara égisze alatt működik.

Tagsága az egyetem magyar ajkú, szívesen éneklő hallgatóiból verbuválódik, leginkább az óvóképzős hallgatókból. A napjainkban mintegy 20 tagú kórus rendszeresen bekapcsolódik az egyetem, Nyitra városa, és a környékbeli falvak, a Zoborvidék zenei életébe. A Magyar Művészetért Alapítvány a Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem Magyar Kórusának 2006-ban a Bartók Béla – emlékdíj kitüntetést adományozta. 2013-ban jelent meg az énekkar első önálló hanghordozója, amely a közelmúlt repertoárjából ad közre válogatást, egy-egy koncert-felvétellel tarkítva az összeállítást. Két éve újabb kamarakórus alakult az egyetem Közép-európai Tanulmányok Karának tanárai és alkalmazottai körében. A két kórus rendszerint önálló repertoárral koncertezik, de a XVII. Kodály napok minősítő versenyében a diákok tanáraikkal közös kórust alkotva lépnek a közönség elé.

A kórus karnagya, Józsa Mónika számos kitüntetés és több nemzetközi kórusverseny karnagyi különdíjának birtokosa. A kórusmozgalomban kifejtett munkássága elismeréséül 2002-ben a Szlovák Köztársaság Ezüst plakettje kitüntetést, a felvidéki magyar zenei és énekkari kultúra megőrzése, továbbá a magyar ének-zenetanárok továbbképzésében végzett munkássága elismeréseként 2013-ban a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést kapta.

 

Józsa Mónika
Józsa Mónika

ATEMPO.sk