Ragyolci Jázmin Nőikar – bemutatjuk a XVII. Kodály Napok résztvevőit

Ragyolci Jázmin Nőikar – bemutatjuk a XVII. Kodály Napok résztvevőit

Ragyolcon a Művelődési Központ és a Csemadok helyi alapszervezete mellett működik a 17 tagú nőikar, mely 1996 januárjában alakult újjá. 2004-ben felvette a Jázmin Nőikar nevet.

Községünk fiatalabb és idősebb lakosainak is szívügye a hagyományok ápolása. Kezdetben a kórus csak népdalokat, népdalcsokrokat énekelt a különböző hagyományőrző fesztiválokon és népdalversenyeken. Később a kórusművek varázsa szintén magával ragadta a kórustagokat. Próbálkozásaikat siker koronázta. Meghívásokat kaptak kórustalálkozókra és fesztiválokra. Ezen felbuzudlva részt vettek a XII., XIII. és XV. Kodály Napokon.

Jó kapcsolatokat tartanak fenn több hazai és külföldi kórussal. Egymást segítve és egymástól tanulva működnek együtt. Külföldi fellépéseik főleg Magyarországra irányulnak, de sikeresen szerepeltek már Erdélyben és Lengyelországban is.

2012-ben a kórus átvehette a „Nógrád Közművelődéséért“ díjat, az énekkari mozgalomban végzett folyamatos és színvonalas munkájukért.

Mottójuk Kodály Zoltántól a következő: „A zene múlhatatlan része az emberi műveltségnek – Zene nélkül nincs teljes ember.“

A Ragyolci Jázmin Nőikar karnagya és szakmai vezetője Tóth Ágnes – zenetanárnő. Kórusvezető Márton Mária.

 

Tóth Ágnes
Tóth Ágnes

ATEMPO.sk