Újabb Doors-lemez: a rajongók az idén sem csalódtak

Újabb Doors-lemez jelent meg nemrég: a Weird Scenes Inside The Gold Mine címmel elkészült válogatás eredetileg nem sokkal az énekes, Jim Morrison halála után került piacra 1972-ben, ám CD-n most először vehetik kézbe a rajongók, ráadásul két igazi ritkasággal.

Az idei lemezboltok napja (Record Store Day) egyik szenzációja volt, hogy 42 évvel az eredeti kiadás után újra megjelent dupla vinylen a legendás Los Angeles-i Doors első olyan válogatáslemeze, amelyet Jim Morrison tragikus, 1971. nyári halála után dobtak piacra, mégpedig a három életben maradt tag összeállításában. Az újramaszterelt anyag nemrég, első alkalommal CD formátumban is napvilágot látott.

A 22 dalból álló Weird Scenes Inside The Gold Mine nem slágergyűjtemény, nem egy profitéhes kiadó szempontjai alapján született, nem szerepelnek rajta olyan óriási Doors-slágerek sem, mint például a Light My Fire, a Back Door Man, a Hello I Love You, a Love Me Two Times vagy a Roadhouse Blues. Ray Manzarek billentyűs, Robbie Krieger gitáros és John Densmore dobos az Elektra kiadó jóváhagyásával különleges, belsőséges dalcsokrot állított össze Jim Morrison emlékére a Doors komoly, de rövid életművéből.

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

Az ismert darabok, köztük a Break On Through, a Love Street, a Love Her Madly, a The End, az L.A. Woman, a Riders On the Storm és a When the Music's Over mellett olyan elmélyültebb, igazi blues-os számok is hallhatók a lemezen, mint a Shaman's Blues, a Peace Frog/Blue Sunday, az End of the Night, a Spanish Caravan, a Ship of Fools vagy a Running Blue.

A lemez két igazi gyöngyszemet is tartalmaz a gyűjtők számára: a Who Scared You, valamint a (You Don't Meat) Don't Go No Further annak idején egyaránt kislemezek b-oldalán szerepelt. Mindkettő tavaly volt először CD-n elérhető, a Behind Closed Doors című ritkasággyűjteményen, legalábbis a vastag pénztárcájúaknak. A mostani album hangzását Bruce Botnick modernizálta, aki hangmérnökként, lemezproducerként együtt dolgozott a Doorsszal.

A rocktörténelem egyik legellentmondásosabb zenekarát, a Doors-t 1965-ben alapította Jim Morrison és Ray Manzarek, akik a UCLA egyetemen találkoztak. A formációhoz Robbie Krieger és John Densmore csatlakozott. 1967-ben jelent meg bemutatkozó albumuk, rajta a Light My Fire, amely a slágerlisták élére repítette a bandát. Korongjaikon Morrison sötét lírája eklektikus, pszichedelikus zenével párosult.

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

A zenélés mellett az énekes költői karrierről ábrándozott, két kötetet is kiadott, majd 1971 tavaszán barátnőjével, Pamelával Párizsba költözött, ahol leginkább irodalommal akart foglalkozni. Mindössze 27 éves volt, amikor 1971. július 3-án Jim Morrisont holtan találták a fürdőkádjában; a rendőrség megállapítása szerint az alkohol és a kábítószer okozhatta szívelégtelenségét. A rocksztárt a párizsi Pére Lachaise temetőben helyezték örök nyugalomra.

A Doors világszerte több mint 100 millió albumot adott el, a zenekar bekerült a Rock and Roll Hírességek Csarnokába. Ray Manzarek tavaly májusban hunyt el rákban.

ATEMPO.sk / MTI