HAZAI-MUTATÓ: Nézz rám, itt a Pálmafunk

Pálmafunk

A Pálmafunk egy új felvidéki formáció, amely alternatív rockzenét játszik érintve a grunge határait, nem vetve meg a karcos rock hangzást és természetesen – a névből adódóan is – a funk elemek is bőven fellelhetők zenéjükben. A „supergroup” tagjai többek között a Rajzolt Figurák, a MadDogX és a Zajzone bandákból verbuválódtak.

Nemrégiben elkészült az első klipjük is, amit igyekszünk majd kicsit bemutatni, körüljárni és szót ejtünk a srácok bemutatkozó koncertjeiről is.

 

Hogy alakult a formációtok?

Balázs: A Pálmafunk 2017 tavaszán alakult Kürtön. Az énekes, Ketch Up és én, mint gitáros közös zenélésre adtuk a fejünket. Pár alkalom után úgy döntöttünk, hogy az ötleteinket megosztjuk Krisztiánnal is, aki mint dobos csatlakozott hozzánk. A későbbiekben pedig Mézes Zoltán basszusgitárosként és vokálosként társult még a csapatba.

 

Ki írja a dalok szövegét, hogy születnek a dalok?

A kezdetektől saját dalokat gyártunk, melyeket közösen szerzünk. Valaki hoz egy ötletet és a többiek erre építenek,

de sok dalunk jamelésből született, amit rögzítettük, vissza hallgattuk és láttunk benne fantáziát.

Az énekes, Ketch Up írja a dalszövegeket. A mondanivaló széles skálán mozog, a történelmi mélységektől egészen a bizonytalan jövőig.

 

Pálmafunk

 

A Pálmafunk tagjai:

Berek Tibor „Ketch Up” - ének
Kanyicska Krisztián - dobok
Mézes Zoltán - basszusgitár, vokál
Kovács Balázs - gitár

Eddig hol sikerült bemutatkoznotok a közönségnek?

Nem volt még túl sok fellépésünk, de a tavalyi oromi (Szerbia területén található település) Malomfesztivál nagyon emlékezetes volt. Oda a Kultivál fesztiválon keresztül vezetett az utunk. A Malomfesztiválon három napot tölthettünk el. Kiváló volt a hangulat, és nagyon jó zenekarok léptek fel. Mi is adhattunk egy koncertet az Akácos színpadon. Másnap viszont megfizettük az élmény árát. Röpke hat óránkba telt, mire átaraszoltunk a határon. (nevet)

Majd a Szlovákiai Magyar Zenészek Egyesülete (SZMAZE) által rendezett Szlovákiai Magyar Könnyűzenei Szemlén léphettünk fel, ahol kiérdemeltünk egy remek különdíjat Szabó Gila Ádám felajánlása révén.

Felvehettünk nála egy dalt keveréssel és masztereléssel együtt. A Nézz rám című dalunkat választottuk és vittük el Galántára a Gila stúdióba idén február 2-án.

 

A dalhoz készült egy videóklip is...

Igen, amíg folyt a munka a keverés körül, elkészítettük a klipet is. Szerettük volna benne a lehető legegyszerűbben, kicsit sejtetve, bemutatni a zenekart.

 

Pálmafunk

 

Mit lehet tudni a választott dalról?

Zoli: Az alap lényegében teljesen véletlenül született meg.

Ilyen témákat szoktam játszani, hogy bejárassam az ujjaimat mielőtt neki állok gyakorolni.

Eszembe jutott, hogy ebből a témából akár ki is hozhatnánk valamit. Később kialakítottam egy sémát, ami 99% százalékban már megegyezett a végleges verzióval. Később a többiek is hozzátették a saját ötleteiket, így lassan formálódni kezdett a dal. Végül a klipben hallható dal lett belőle. Az eredménnyel – a többiek nevében is mondhatom – elégedettek vagyunk. Szerintem zenei és szövegvilág vegyült eggyé, ami ritkán hallható, sőt én még hasonlót sem hallottam sokat.

 

Mi a szöveg mondanivalója?

Ketch Up: A Nézz rám című dalunk szövege, csakúgy, mint a többi szöveg is többnyire – kissé burkoltan - az emberi érzésekről, az ősök tiszteletéről, Isten és ember kapcsolatáról, valamint a természet- és emberirtásról szól. A fősodrú média és az azt támogató háttérhatalom az ilyen témákat elhallgatja, sok esetben álhírekkel, álinformációkkal, sőt olykor hazugságokkal traktálja és tereli rossz irányba az embereket, egyfajta álomvilágban tartanak minket.

Ezért mi azt a küldetést vállaltuk magunkra, hogy a dalaink, a zenénk, a szövegeink által felnyitjuk az emberek szemét! Az a feladatunk, hogy a mondanivalókat ízléses, kellemes, energikus dalok formájában, egyedi hangszereléssel és előadásmóddal eljuttassuk az emberekhez.

És akkor jöjjön az újdonság:

 

 

Lesznek további dalok is?

Remélhetőleg igen, szeretnénk idővel egy teljes albumot is megjelentetni. Meglátjuk, sikerül-e...

 

Hol láthatják, hallhatják a zenekart a rajongóitok legközelebb élőben?

Április 6-án Esztergomban, a Kaleidoszkóp Házban lépünk fel 21 órától, majd április 11-én Komáromban, a Sirály-menti fesztiválon 18:30-tól. Somorján, a Free Noise Music Fesztiválon május 4-én koncertezünk, majd a Bátorkeszi Borfesztiválon is fellépünk május 10-én. Augusztus 30-án pedig Kürtön, a Falunapokon láthat minket a közönség.

 

Sok sikert kívánunk a zenekarnak, és hogy ne maradjatok le semmiről kövessétek be őket Facebookon, illetve az Instagramon.

Robay, ATEMPO.sk