Dés László jubileumi koncertje DVD-n

Megjelent DVD-n Dés László jubileumi koncertje. A zeneszerző, szaxofonos, előadóművész 60. születésnapját idén januárban a Papp László Budapest Sportarénában számos vendégfellépő közreműködésével ünnepelte.

A kiadványon 17 dal kép- és hangfelvétele található 94 percben, ez a mintegy háromórás, Nagy utazás című, telt házas január 11-i koncert fele.

"Ez a másfél óra reprezentálja a négy évtizedes munkásságomat, szerepelnek rajta a legfontosabb dalaim és slágereim számos műfajban, a filmzenétől a dzsesszen és a popon át a musicalig színészek, a Jazz+Az és a saját előadásomban. Külön öröm, hogy kedves muzsikustársaim is közreműködtek" - mondta Dés László.

Básti Juli, Udvaros Dorottya, Cserhalmi György és Kulka János a Férfi és Nő projektből énekelt több dalt, a Jazz+Aztól, azaz Geszti Péter, Váczi Eszter, Behumi Dóra, Kozma Orsi és Fekete-Kovács Kornél előadásában hallható például a Megint hétfő és az Egynek jó, szerepel a DVD-n a Patika című tévésorozat több dala, a Csocsó, a Világszám és a Sose halunk meg című filmek betétdalai, valamint a Valahol Európában musicalből A zene című szám.

"Több oka van, hogy nem tettük rá az egész anyagot a DVD-re, erről a rendelkezésünkre álló idő, pénz, valamint szervezési és jogi lehetőségeink miatt kellett lemondani. De annak is örülni kell, hogy odaállt mögé egy kiadó" - fogalmazott a zenész.
Dés László talán legismertebb szerzeményét, a Nagy utazást maga énekelte el a koncerten (természetesen zongorázott és szaxofonozott is), az ő előadásában korábban nem jelent meg felvétel erről a számról. Két vadonatúj szerzeményét, a koncertet nyitó Szentimentet, valamint a Hova tűnt az a szerelem című dalt szintén előadta, ezek is szerepelnek a DVD-n.

"A Szentiment egy balladisztikus, de tempós szám, azért fontos számomra, mert egymásnak írtuk a velem egyidős Parti Nagy Lajossal. A Hova tűnt az a szerelem szövegét Bródy János írta. Mindig kiváló dalszövegírókkal dolgoztam, elsősorban Bereményi Gézával, Nemes Istvánnal és Geszti Péterrel, Bródyval valahogy korábban elkerültük egymást" - jegyezte meg.

A koncert egyik nagy pillanata volt, hogy húsz év után állt újra színpadra a Trio Stendhal. A ma már legendás dzsesszformációban, amely 1987 és 1993 között létezett és négy lemezt készített, Dés mellett Snétberger Ferenc gitározott és Horváth Kornél játszott ütőhangszereken.

 

 

"Sajnos a DVD-re nem kerülhetett fel ez a blokk, mert Snétberger Ferencnek exkluzív szerződése van egy nyugat-európai lemezkiadóval, emiatt nagyon bonyolult lett volna elintézni a Trio Stendhallal előadott rész jogait. Annak viszont örülök, hogy a dzsessz szerzeményeim közül azért jó néhány szerepel a kiadványon, például a két ütőhangszeres, Horváth Kornél és Dés András szólója vagy a Fekete-Kovács Kornél trombitással közösen előadott Repülés" - mondta Dés László.

A DVD extrái között található az Aréna-koncert próbáján lezajlott születésnapi köszöntés: a Nagy utazást egy Désnek szóló szöveggel adták elő a vokalisták és a zenészek. A másik extra egy hétperces felvétel, amelyen a 6 éves Dés László hallható, akivel Kovalik Károly riporter beszélgetett 1960. december 31-én.

"Édesanyám a rádióban dolgozott szerkesztőként és egy szilveszteri riporthoz kellett egy korombeli kisfiú" - mondta, hozzátéve, hogy a szalagra készült felvételt később átmásolták vinyl lemezre, de az az évek során elveszett. A szalag viszont megmaradt és "néhány évvel ezelőtt bevittem a rádióba, ahol még le tudták játszani és tökéletesen megszólalt, át is írták nekem CD-re, a koncerten ebből egy vágott, kétperces verzió ment le".

A művész annak idején a Trio Stendhalnak írt egyik zenéje hallható a Thália Színház nemrég bemutatott darabjában, a Kötélen a Niagara felett című előadásában, koncerteken a közeljövőben a Balázs Elemér Quartet és a Voces 4 Ensemble társaságában lép színpadra.

Mint Dés László elmondta, jelenleg is dolgozik egy musical zenéjén és a tervei között szerepel, hogy egy olyan albumot készít, amelyeket különböző szövegírók számára írnak dalokat. "Bereményivel például nagyon sokat dolgoztam együtt, de olyan még nem volt, hogy nekem írt volna dalt, nem más előadónak".

A Dés - Nagy utazás című DVD a Tom-Tom Records gondozásában jelent meg.

ATEMPO.sk / MTI