Csallóközi blues a javából - Dura & Blues Club: Buterfláje lecá

Fura név, fura cím, mindkettő némi magyarázatra szorul; hát lássuk!

Dura nem más, mint a hazai blues-élet egyik mozgatója, a Somorján élő Juraj Turtev, akinek a nevéhez számos blues-projekt, banda kapcsolódik, például az ország legrégebben működő zenekara, a Bluesweiser. Merthogy annak is egyik alapítója.

A Blues Club mögött meg azokat az elvetemült zenész- és tettestársakat kell keresni, aki napjainkban – amikor is az már rég nem „trendi” – nem átallnak bluest játszani. Nem is akárhogyan…

A „buterfláj”, az ugye, pillangó, fonetikusan leírva, a „lecá” meg a száll ige szlovák alakja, pozsonyi vagy nagyszombati tájszólással – ezt már fejtsék meg a filológusok. Tehát: Pillangók szállnak.

Ha an bloc kellene jellemezni ezt a CD-t, amelyre 14 nóta fért fel, azt mondhatnám: egészséges keresztmetszetét adja mindannak, ami a blues műfajában Robert Johnson óta történt, jelentős kilengéseket téve a rokon műfajok felé. A J. J. Cale egyik szerzeményének feldolgozásával nyitó korongon fülbemászóan melodikus, Otis Taylor minimalista megoldásainak szellemében született, vagy a hetvenes évekbeli Eric Claptont idéző dalok éppúgy megtalálhatók, mint a country- vagy Piedmont-blues felé húzó szerzemények. Sokféle, mint a műfaj maga. S a címadó dal? Hallani kell; funky, rap, s még ki tudja, mi, egyedi hangszerelésben. A szöveg olyasmiről szól, hogy sétálgatás közben jó, ha felfelé is leseget az ember, mert lám, előbb is leesett egy szelet sonka az Úr vajaskenyeréről, s lám, agyoncsapott egy pillangót…

 

Dura & Blues Club

 

Apropó, szövegek: döntő többségüket Judita Kaššovicová jegyzi, akinek több, szlovák nyelvű verseskötete jelent már meg, a Šamorínske verše – Somorjai versek pedig CD-n is napvilágot látott, Juraj Turtev megzenésítésében.

Az album egy magyar nyelvű dal is felcsendül, a Vese álom boogie, Csiba Tamás herflis szerzeménye.

Lássuk, kik követték el az albumot:

Csiba Tamás – szájharmonika
Jakub Daniš – szájharmonika
Jana Fujáková – vokál
Martin Gašpar – nagybőgő
id. Peter Koreň – Hammond-orgona, billentyűs hangszerek
Roman Kraic – basszusgitár
Lukáš Kubičina – dobok
id. Peter Lipa – ének
Miro Polák – nagybőgő
Erich Boboš Procházka – szájharmonika
Igor Sabo – dob, cajon, udu
Peter Šaranský – cajon
Rado Špička – gitár, ütős hangszerek
id. Ján Litecký Šveda – ének, gitár, slide
Juraj Dura Turtev – ének, vokál, torokének, akusztikus gitár
Erik Turtev – doromb
Roman Turtev – dobok, ütős hangszerek
Sui Vesan – vokál, ütős hangszerek
Martin Zajko – gitár, slide, billentyűs hangszerek
Miloš Železňák – gitár, slide, bendzsó, mandolin, basszusgitár, vokál
Martin Žiak – basszusgitár

Remélem, senki nem maradt ki – ha mégis, sorry!

Az albumot március 7-én mutatják be Dunaszerdahelyen helyi és somorjai zenészek közreműködésével, az NFG klubban. Kezdés 21.00 órakor. Blues-rajongók számára kötelező!

Lőrincz Yeti Adrián, ATEMPO.sk