A filmzenekirály - Rózsa Miklós, a világhírű Oscar-díjas zeneszerző

Rózsa Miklós, a világhírű Oscar-díjas magyar zeneszerző

Hollywoodban vált világhírűvé a Magyarországon született Rózsa Miklós, aki háromszor is megkapta az Oscar-díjat zeneszerzőként. A közel száz filmzenéjéről ismert, de a klasszikus zene iránt mindvégig elkötelezett szerző

a Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia díját Hitchcock Elbűvölve (1946), George Cukor Kettős élet (1948), valamint Sam Zimbalist Ben-Hur című filmjeinek zenéjéért vehette át.

Budapesten született 1907. április 18-án, de hamar elhagyta az országot. Vegyészmérnöknek készült, Lipcsében járt egyetemre, de párhuzamosan zeneakadémiai stúdiumokat is folytatot, Két diplomájával Párizsba költözött és 1935-ben már Londonban dolgozott egy táncegyüttes művészeti vezetőjeként.

1936-ban itt írta első filmzenei partitúráját egy Korda-produkció, a Jacques Feyder rendezte A páncél nélküli lovag számára.

 

 

1940-ben telepedett le Hollywoodban. Hamarosan ő lett az egyik legismertebb filmmuzsikus Hollywoodban és világszerte.

Rózsa melodikus zenéje mesteri hangszerelésben szolgálta a legkülönbözőbb műfajú filmalkotásokat, a hitchcocki thriller feszültségétől a szuperprodukciók ünnepélyes pompáján át a racionalitás mögül fölbukkanó, mély líraiság (Gondviselés), vagy a nagy melodráma fájdalmas szomorúságáig.

Sokszínűsége talán Fritz Lang Moonfleet-jében szólalt meg a legtökéletesebben. Kuriózum mind a film, mind a zene történetében, hogy Billy Wildert a filmzeneszerző Rózsa Miklós egyáltalán nem filmhez komponált Hegedűversenye ihlette meg 1970-ben, s erre alapozta Sherlock Holmes magánélete című moziművét.

Rózsa Elbűvölve című filmjének zenéje inspirálta Jerry Goldsmith későbbi neves filmzeneszerzőt, hogy maga is zenélni kezdjen. Rózsa egyetemen tanította is Goldsmith-t egy ideig.

1995. július 27-én Los Angelesben hunyt el.

 

Szerzeményeiből válogatunk:

 

 

 

 

 

 

 

TOVÁBBI VÁLOGATÁS A YOUTUBEON

 

EZ, ATEMPO.sk