A népzene és világzene bűvöletében – Korpás Éva születésnapjára

Korpás Éva háromszoros Harmónia- és kétszeres Fonogram-díjas, valamint a Külhoni Magyarságért Díjjal kitüntetett felvidéki népdalénekes, a hazai zenei élet egyik meghatározó előadóművésze 1971. május 18-án született Komáromban.

Iskoláit is ott végezte, majd a Nyitrai Pedagógiai Főiskolán szerzett alsó tagozatos tanári diplomát.

Szeretek ragyogni, szeretek élni – Korpás Éva NAGYINTERJÚ

 „Mindennek az alapja a család!” - Interjú Korpás Éva népdalénekessel

Népdalénekesi pályafutását a komáromi Hajós Néptáncegyüttes szólóénekeseként kezdte. A pozsonyi Ifjú Szivek Táncegyüttesben való működése után tizennégy éven át a budapesti Tükrös Zenekar énekese volt, akikkel 6 lemezt készített.

E zenekar énekeseként 2001-ben megkapta a Népművészet Ifjú Mestere címet. 2010-ben a Tükrös Zenekarral, 2011-ben pedig a Prímástalálkozó produkció albumával részesült Fonogram Díjban.

2005-ben Balogh Kálmán cimbalomművésszel készített közös albumot, 2009-ben Berecz András lemezén működött közre.

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

Az autentikus népzene mellett 2007 óta a világzene is foglalkoztatja. Csalogató címmel készítette első önálló, gyermekeknek szóló lemezét.

Varázslatos világba repített Korpás Éva és zenekara a kultúra fővárosában (FOTÓK)

Dalaiban a komolyzene, a népzene és a világzene stílusjegyei mellett a jazz is megjelenik,

többek között a zongorista-gitáros Madarász András és a dobos Benkó Ákos jóvoltából. Hangszerelésük különlegessége, hogy a magyar népzene tradicionális hangszerei, a hegedű, a brácsa és a nagybőgő mellett megjelenik a dob és a gitár, ami modern hangzást kölcsönöz népdalainknak. A különféle stílusok finom elegyítésének köszönhetően válik egységessé a dalok hangzása. A lemezen Rudolf Péter színművész is közreműködik.

OTT VOLTUNK: Korpás Éva és a Csángó Kettős Ipolynyéken járt

 

Korpás Éva

 

2010 tavaszán elkészült Szerelem, szerelem című albuma, melyen jazzes, jazz-rockos és komolyzenei ihletésű feldolgozások mellett egy-egy alkalommal eredeti formájukban is felcsendülnek a dallamok. A különböző zenei stílusok egyedi hangzást kölcsönöznek a népdaloknak, amit még inkább megfűszerez a kiváló vendégművész, Malek Andrea előadása.

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

2011-ben a Csalogató gyereklemez folytatásaként Szól a kakas, szól címmel újabb lemezzel örvendeztette meg a családokat. 2015-ben két lemezt is készített: A pozsonyi sétatéren címmel gyerekeknek szól autentikus népzenei albumot, Fecském címmel pedig felnőtteknek szóló világzeneit. 2018 nyarán ismét a gyerekek számára jelentetett meg úgy dalokat a Libidaridom című világzenei albumán, 2020-ban pedig a Szívharang címmel jelent meg a hetedik lemeze. Legújabb gyerekeknek szóló meselemeze 2023-ban lát napvilágot Piripotty címmel.

Bábok, táncok, viszonyok – Korpás Éva Szívharang #koncertszínházán jártunk (FOTÓK)

Mennyei karácsonyváró - Korpás Éva és Balogh Kálmán Bősön koncertezett

OTT JÁRTUNK: Karácsonyi időutazás Korpás Évával és zenekarával (+FOTÓK)

Malek Andreával 2012-ben közös lemezük is megjelent, mely Az ördögfióka és a tündér címet viseli, ahol gyermekeknek szóló megzenésített verseket énekelnek. 

 

Korpás Éva a díjátadón

 

A Rév Zenekar és a Ritka Magyar Folkband szólóénekese, mellette pedig az ESZPÉ együttes tagja, ahol Zsapka Attilával Szécsi Pál emlékkoncerteket adnak. Rendszeresen tart képzéseket is Felvidéken a FIGUR szervezésében.

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

A legnagyobb szlovákiai magyar zenei ünnepen 2013-ban, három kategóriában is elnyerte a Harmónia Díjat. 2014-ben a Mikola Anikó-díjat is ő vehette át. 2017-ben a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége által alapított Tehetségnagykövet címben részesült, 2018-ban pedig művészi pályáját Külhoni Magyarságért Díjjal ismerték el.

"Jó érzés, hogy küldetésként élem meg a hivatásomat, hogy tudom, hogy nekem itt van feladatom, ezen a helyen, ahol születtem. Itt van rám szükség." - mondta a portálunknak adott interjúban Korpás Éva.

Isten éltesse sokáig!

Zaťko Ervin, ATEMPO.sk
Fotó: Décsi Kati, Kovács Tamás