A szabadság vándora - Menyhárt János és nagy sikerű dalai

A szabadság vándora - Menyhárt János nagy sikerű dalai

Menyhárt János Menyus gitáros, dalszerző Budapesten született 1952. május 19-én. Zenéjére feltűnően erős hatást gyakorolt a Queen, és főleg a zenekar gitárosa, Brian May jellegzetes játéka.

Zenei tanulmányait az OSZK-ban kezdte, majd egyénileg képezte tovább magát. Zenei pályafutását a rövid életű Talizmán együttesben kezdte, majd a Ferm és a Helló zenekarban folytatta. A Ferm együttesben kezdett gitározni és kis időt töltött a Korál együttesben is.

Az 1977-ben alakult V’Moto-Rock együttes alapító tagja és gitárosa volt, melyben 1988-ig óriási sikereket arattak. Itt alakult ki hosszútávú barátsága is Demjén Ferenccel. A csapat feloszlása után 1989-ben Vikidál Gyulával és Homonyik Sándorral megalapította az MHV zenekart, amely 1995-ig működött. Az MHV mindhárom megjelent lemezének zeneszerzője és gitárosa.

 

 

Menyhárt írta Homonyik Sándor szólóalbumainak zenéjét is, többek között a nagy sikerű Álmodj királylányt, amelyet eMeRTON Díjjal jutalmaztak. Szűcs Judit két lemezének a dalai is az ő nevéhez fűződnek (Együtt a szerelemért, Kezdjünk új életet). Zeneszerzőként közreműködött Kovács Kati, Koncz Zsuzsa, Cserháti Zsuzsa, Csézy albumain, illetve Keresztes Ildikónak és még többeknek írt zenét, dalszöveget.

2016-ban a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje díjban részesült. Saját vallomása szerint legemlékezetesebb, legkedvesebb együttese a V'Moto-Rock volt.

Válogatás nagy sikerű dalai közül:

 

 

 

 

 

 

 

ATEMPO.sk
Fotó: homonyiksandor.hu