Hello - Lionel Richie születésnapjára

Ma ünnepli születésnapját Lionel Richie amerikai énekes, dalszerző, zenész, zenei producer és színész. Az alabamai Tuskegee-ben látta meg a napvilágot 1949. június 20-án Lionel Brockman Richie, Jr. néven.

Pályáját 19 évesen, 1968-ban, a Commodores együttes tagjaként kezdte énekesként, szaxofonosként. Ebben az időszakban születtek olyan slágerek, mint az Easy, a Three Times a Lady, a Still és a Sail On.

 

 

1981-ben ő szerezte a Végtelen szerelem című film főcímzenéjét, az Endless Love című duettet, amit Diana Ross-szal közösen adtak elő. A dalnak a sikere ösztönözte Richie-t arra, hogy szólókarrierbe kezdjen.

 

 

1982-ben jelent meg a saját neve alatt kiadott, Lionel Richie című album, melyről a Truly című számával több akkori slágerlista élére került. Világszerte több mint százmillió eladott lemez fűződik a nevéhez, ezzel a világ legtöbb lemezeladással büszkélkedő zenészeinek egyike lett.

 

 

Szólistaként olyan slágerek kerültek ki a keze közül, mint az All Night Long, Hello, Say You, Say Me, Dancing on the Ceiling vagy épp az Angel.  Michael Jacksonnal is együtt dolgozott, a USA for Africa nevű supergroup jótékonysági célból készülő We Are the World kislemezének megalkotásában, ami egyébként ugyancsak számos toplista győztese, háromszoros Grammy-díjas, és a kislemezek között a világon elsőként négyszeres platinalemez lett.

 

 

Dalaival Grammy-díjat és Oscar-díjat is bezsebelt.

2020-ban jelentették be, hogy musicalfilm készül életéről a Walt Disney filmstúdióban All Night Long munkacímmel.

EZ, ATEMPO.sk