George Michael pop ikonra emlékezünk

George Michael brit popénekes, aki pályája során több mint százmillió albumot adott el és 30 éven át ontotta a slágereket magából 1963. június 25-én született Georgios Panayitou néven Londonban ciprusi görög apa és angol anya gyermekeként. Az iskolában kötött barátságot Andrew Ridgeley-vel, akivel Executive néven zenekart alapított. A jamaicai eredetű ska zenét játszó formáció nem sok vizet zavart, ám a két srác kedvét ez nem vette el.

1981-től Wham! néven duóban folytatták, és kettősük a nyolcvanas évek egyik legnagyobb sikere lett.

 

{jamedia src="/

 

Első albumuk, a Fantastic Angliában bejutott a tizes albumlistára, az 1984-es második lemez, a Make It Big pedig még nagyobb dobásnak bizonyult: a Last Christmas, a Careless Whispers és a Wake Me Up Before You Go-Go kellemes, popos melódiáit az egész világon szerették, a Wham! mindenhol teltházas koncerteket adott. 1985 tavaszán első nyugati csapatként léphettek fel a kommunista Kínában, útjukról dokumentumfilm is készült.

 

{jamedia src="/

 

Az előnyös külsejű, jellegzetes hangú és zeneszerzői vénával is megáldott George Michael azonban többre vágyott, ami a Wham! végét jelentette. Az utak 1986-ban békében-barátságban, egy teltházas Wembley-koncerttel váltak szét, Ridgeley a következő években autóversenyzéssel kötötte le magát.

 

{jamedia src="/

 

Michael szólókarrierje gyorsan ívelt felfelé: a soulikon Aretha Franklinnel előadott I Knew You Were Waiting című duettje Grammy-díjat hozott a két énekesnek, a saját maga által írt, hangszerelt és produkált első albuma, a Faith húszmillió példányban kelt el.

A lemezért két Grammy-díjat kapott, három kategóriában nyerte el az American Music Awardot, turnéja során 136 teltházas koncertet adott. A sikerhez több remek videoklip is hozzájárult, a címadó Faith feldolgozásában látható szűk farmer, bőrdzseki és az énekes mozgása ma már poptörténelem. A botrányok sem maradtak el, az I Want Your Sex című kétértelmű dalt több helyen betiltották.

 

{jamedia src="/

 

Egy év pihenő után, 1990-ben rukkolt elő a Listen Without Prejudice Vol. 1 című albummal, amely jóval személyesebb és zeneileg kifinomultabb volt. Az énekes azt szerette volna, ha ezt a közönség is méltányolja, ezért nem volt hajlandó sem klipet készíteni, sem turnéval megtámogatni a lemezt, amely ennek ellenére jól fogyott. Michael azonban anyagi és művészi okok miatt konfliktusba, majd többéves pereskedésbe keveredett kiadójával, így több évig hallgatott. 1991-ben elénekelte Elton Johnnal a Don't Let The Sun Go Down On Me című duettet és ott volt 1992-ben a Freddie Mercury, a Queen énekese emlékére rendezett koncerten, ahol a Somebody To Love című dalt adta elő.

Következő albuma, az Older csak 1996-ban jött ki: az elmélyültebb, balladákkal tűzdelt lemezen mindössze egy szám, a Fastlove idézte a régi, talpbizsergető dalokat ontó George Michaelt, aki megosztotta a kritikusokat és a közönséget.

 

{jamedia src="/

 

Egy best of válogatást követően 2004-ben jelentkezett Patience című albumával, majd egy újabb válogatás látott napvilágot.

Állapota miatt egy ideig nem lépett fel, de 2012 nyarán kiadta a "White Light" című dalt, mely felépülése és 30 éve tartó karrierje tiszteletére íródott. Az előtte zárult szimfonikus turnén előadott számaiból készített felvételekből 2014 márciusában "Symphonica" címmel albumot adott ki.

 

{jamedia src="/

 

Az énekes 1998-ban azzal kavart vihart, hogy egy kínos affér után nyilvánosan elismerte homoszexualitását. Az is kiderült, hogy Older című lemezén a Jesus to A Child című dal az 1993-ban AIDS-betegségben elhunyt partnere emlékére íródott.

2016. december 25-én hunyt el az angliai Oxfordshire megyében lévő otthonában. A popikont szívbetegsége vitte el.

EZ, ATEMPO.sk / MTI