50 éves Szabó Győző

Szabó Győző

Szabó Győző Nyírbátorban született 1970. július 7-én, édesanyja óvónő, édesapja cukrász. Mindig is érdekelte őt a művészet, így ez alapján választott iskolákat.

Tizennégy éves korában Budapestre költözött, ahol először a Képző- és Iparművészeti Szakközépiskolába járt, majd a Képzőművészeti Főiskolán végzett grafikusként.

Színészetet nem tanult. Vajdai Vilmos ajánlására került a Tilos az Á-ba „csaposnak”, ahol közösen megalakították a Tilos az Á performance színházat, a Táp Színház elődjét.

Első színházi szerepét Csányi Jánostól, a Bárka Színház igazgatójától kapta. 1993-tól az ország egyik legjobb társulata – Katona József Színház – foglalkoztatta, 1995-ben szerződtette.

Több kisebb filmes szerep után első jelentős sikerét Herendi Gábor, Valami Amerika című alkotásában aratta. Ez szélesebb és zajosabb népszerűséget biztosított számára, mint a művész színházban elért sikerek.

Sok további filmje is siker lett, mint a Kontroll, a Magyar vándor, az Egy bolond százat csinál, vagy épp a Buhera mátrix, de a Valami Amerika további részei is. A népszerű A mi kis falunk tévésorozatban is rendszeresen láthatjuk, de az Alvilágban és Jófiúkban is szerepel.

 

 

2008-tól improvizációs készségét kamatoztatja, a Beugró című televíziós műsorban. Ettől az évtől a „Katona” vendégként, új darabokban /Gorkij: Barbárok. Rendező: Ascher Tamás valamint Bozsik Yvette Lány, kertben / is szerepet osztott rá. Vendégszereplőként fellépett többek között a Merlin, Örkény, Kolibri, Játékszín, Székesfehérvári Vörösmarty színházakban.

A 2010/2011-es évadtól a szombathelyi Weöres Sándor Színház állandó színésze volt, Madách Imre: Az ember tragédiája című színműben debütált Ádám szerepében. 2012-től a Thália Színház tagja.

 

SZÍNHÁZI ELŐADÁS: Nézzétek meg az Álomutazó mesemusicalt

SZÍNHÁZI ELŐADÁS: Nézzétek meg A Játékkészítő mesemusicalt

 

2018 januárja és 2020 májusa között a Petőfi Rádió "Talpra Magyar" című reggeli műsorának műsorvezetője volt.

Játszott a Tiszta kosz című produkcióban, ahol partnere volt Póka Angélának és Nagy Szabolcs, Szabó Tamás, Szász Ferenc Jr zenészeknek.

 

 

ATEMPO.sk