A tanú - Kállai Ferenc színészlegenda emlékére

Emlékezzünk Kállai Ferencre, aki a Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Kossuth és kétszeres Jászai Mari-díjas színművész, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja.

Krampner Ferenc néven született 1925. október 4-én Gyomán, a Színművészeti Akadémián 1944-ben végzett, diplomát azonban nem kapott. Játszott a Szabad Színházban és a Belvárosi Színházban, 1948-tól volt tagja a Nemzeti Színháznak (2000-től Pesti Magyar Színház).

Tizenhárom évig tanított a Színművészeti Főiskolán, a nyolcvanas években a Színházművészeti Szövetség elnöke, valamint országgyűlési képviselő is volt.

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

Minden stílusban és műfajban, komédiában és tragédiában, színházban és filmben jelentőset alkotott. A legtöbben A tanú Pelikán elvtársaként emlékeznek rá, pedig színházban eljátszotta a világirodalom nagy szerepeit.

Számtalan filmes szerepe közül a legfontosabbak: A tanú, Kiskrajcár, 2x2 néha 5, Hattyúdal, A beszélő köntös, A veréb is madár, A Pendragon legenda, A Pogány Madonna, Hány az óra, Vekker úr?, A legényanya, A három testőr Afrikában, Ámbár tanár úr.

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

Megannyi kitüntetéssel és díjjal ismerték el: a Nemzet Színésze, Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas, Prima Primissima díjas, érdemes és kiváló művész volt, Budapest díszpolgára, megkapta A Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje és A Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje a csillaggal kitüntetéseket, és a Halhatatlanok Társulatának örökös tagjává is megválasztotta a közönség.

2010. július 11-én hunyt el 84 éves korában.

EZ, ATEMPO.sk
Fotó: Szalay Zoltán / Fortepan