Karel Gott, a prágai csalogány

Karel Gott

Karel Gott, akit a sajtó leggyakrabban "prágai csalogányként" emlegetett, de nem ritka a "Kelet Sinatrája", a "Prága aranyhangja" és a "cseh kultúra nagykövete" megnevezés sem, 1939. július 14-én a Prágától nyugatra fekvő Pilsenben született.

A cseh könnyűzene és szórakoztatóipar koronázatlan királya villanyszerelőnek tanult, de szakmája művelése helyett már akkor is inkább a gitárt pengette.

Először amatőrként lépett fel a hatvanas évek legendás prágai kávéházaiban - a Vencel téri Alfában, illetve a Vltavában -, de már 1963-ban a csehek Arany Csalogánya lett: a hallgatói, nézői szavazatok alapján elnyert kitüntető cím, amelyet tavaly már a 38. alkalommal szerzett meg, azóta szinte összeforrt a nevével. Hamar profi lett belőle, 1964-ben saját csapatot alakított, a híres Apollo színházat. 1967-ben féléves szerződést kapott az Egyesült Államokban, Las Vegasban.

VIDEÓ: Karel Gott így énekelt magyarul

Karel Gott pályafutása során szinte mindent énekelt: népdalt, operettet, balladákat, country-dalokat, sanzont és természetesen lírai tánczenét, mindig nagy sikerrel. Mintegy 40 millió albumot adott el.

A statisztikák szerint több mint 1650 dalát rögzítették, és külföldön is a keresett énekesek közé tartozik. Több filmben is szerepelt, sok filmzenében hallható a hangja, például a Maja, a méhecske című rajzfilm dalát is ő vette fel.

 

 

Külföldi sikereit főleg Németországban és Ausztriában aratta, mindkét országban szinte saját énekesüknek tekintik Gottot.

Nem véletlen, hogy a hatvanas évek végén, amikor a szocialista Csehszlovákia nem volt tagja az Eurovíziónak, Gottot az osztrákok kérték fel, hogy képviselje őket a tekintélyes Eurovíziós fesztiválon.

Gottal életre szóló szerződést kötött dalai nyugati forgalmazására a német Polydor cég, amely ma is tartja, hogy ez kitűnő üzlet volt. Gott igen népszerű Oroszországban és Lengyelországban, fellépett a híres New York-i Carnegie Hallban.

 

 

Karel Gott elismertségét mi sem jelzi jobban, mint hogy 2003 januárjában a művészek egy csoportja őt javasolta a cseh államfői tisztségre. Az énekes ugyan nem indult a posztért, de a nagy port felvert eset mutatja társadalmi elfogadottságát.

A legendás énekes csak 2007-ben, 68 éves korában nősült meg: Las Vegasban vette el barátnőjét, az akkor 31 éves Ivana Macháckovát. Az esküvő szűk körben zajlott, csupán a pár kétéves kislánya, Charlotte, valamint a menyasszony édesanyja, Blanka vett részt rajta. Az esküvő után fél évvel Gott negyedszer is boldog apa lett: megszületett negyedik kislánya, Nelly. Mindkét kislány nagyon tehetséges, Charlotte már két musicalben is szerepelt.

Halála előtt nemsokkal jelent meg a Srdce nehasnou (A szívek nem alszanak ki) című dal, mely tulajdonképpen duett a 14 éves Charlotte-val.

 

 

Az énekesnek korábbi kapcsolataiból két felnőtt lánya is van, Dominika és Lucia; mindkettővel nagyon szoros kapcsolatot tart fenn, akárcsak azok édesanyjaival.

Amíg rendszeresen turnézott, Gott egy-egy fellépéséért a prágai sajtó szerint átlagban 300-500 ezer koronát (3,9-6,5 millió forint) kapott, és ezzel az ő gázsija volt a legmagasabb a cseh énekesek között.

Karel Gottról az évek folyamán számtalan könyv jelent meg. Első önéletrajzát - Zwischen zwei Welten: Mein Leben (Két világ között: Életem) címmel - öt éve jelentette meg a müncheni Riva könyvkiadó.

Csehország és külföldön is ismert és elismert énekesénél 2015-ben nyirokcsomórákot állapítottak meg, amiből ugyan kigyógyult, de meggyengült az immunrendszere, ezért az utóbbi években csak ritkán lépett fel, akkor is inkább kisebb koncerteken. Akut leukémiában szenvedett és 2019. október 1-én hunyt el.

Karácsony előtt eltemették Karel Gott cseh énekest (+TÉRKÉP)

ATEMPO.sk
Fotó: František Ortmann