50 éves Jamie Winchester gitáros-énekes

50 éves Jamie Winchester gitáros-énekes

Jamie Winchester ír származású EMeRTon-díjas zenész, énekes, gitáros, dalszerző, dalszövegíró 1970. július 29-én született Bangorban (kisváros Belfast mellett, az ír tengerparton).

1977-ben családjával elköltöztek Bécsbe és onnan járt bentlakós iskolákba Dublinba, majd később Cambridge-be. Bécs után 1986-ban Budapestre költözött a családja, majd 1988-ban Jamie is követte őket. Öt hónapig bankárként dolgozott, 1989-ben pedig már egy koncertszervező cégnél volt alkalmazva.

1990-ben elkísérte a KFT együttest Szicíliába, itt találkozott az orosz népzenét játszó Karagod együttessel, amellyel megalapították a folk-rock stílusú Baba Yagát. 2002-ben megjelentették Secret Combination című lemezüket.

 

 

Közben Bornai Tibornak köszönhetően Koncz Zsuzsa zenekarának tagja lett, majd az évek során olyan elismert együttesekkel, zenészekkel és művészekkel dolgozott még együtt, mint Kovács Kati, Gerendás Péter, Ákos, Für Anikó, Geszti Péter, Mester Tamás, Keresztes Ildikó, a Nyers, Pierrot, Révész Sándor, Orsi és mások.

A '90-es évek közepén zenei producerként is dolgozott, például a Nyers első lemezén, az Elmúltak a buta zenéken. 1996-ban a Tátrai Banddel kezdett el dolgozni sőt állandó tagja lett Tátrai másik zenekarának, a Magyar Atomnak is. 1997-ben ugyancsak Tátraival alapította a Boom-Boom nevű zenekart, mellyel két albumot is megjelentettek, majd 2002-ben megszűnt a Boom-Boom, de 2011-ben a Gödörben tartottak egy újraegyesülő koncertet és azóta is koncerteznek.

Játszott a Black Out, a Perfect Name, a Jazz+Az, Lerch István, Tolcsvay László, a Rémember, az Egyszercsak, Szilárd lemezein, koncertjein.

 

 

2001-ben Hrutka Róberttel az egyik GSM-szolgáltató számára írtak egy reklámdalt. A sikerre tekintettel egy együttest alapítottak, amely 2008 végén feloszlott.

„Ez volt életem legtermékenyebb, legharmonikusabb, legizgalmasabb és legeredményesebb 8 éve.”

2008-ban játszott a V'Moto-Rock búcsúkoncertjén is segéd előadóként. A "Damned" című dalából készült Ákos Keresem az utam című népszerű slágere.

 

 

2009-ben alapította meg saját zenekarát, a felállása a közönség és a szakma számára is ismerő lehet: Kottler Ákos ül a dobok mögött, Giret Gábor - Gijo pengeti a basszust, és Jamie gitározása és éneke mellett Pásztor Sámuel - Simi tépi még a húrokat.

Idén szeptember 17-én pedig egy igazi születésnapi koncertet is ad kitűnő vendégek közreműködésével a Budapest Parkban.

ATEMPO.sk