Egy mérnök, aki megváltoztatta a rockzenét - a Fender atyja

1909. augusztus 10-én született Clarence Leonidas (Leo) Fender amerikai hangszerkészítő, a Fender cég alapítója. A középiskola elvégzése után már komoly tapasztalatokat szerzett erősítőépítés és szervizelés terén.

35 évesen, 1944-ben készítette első gitárját.

1946-ban alapította meg a Fender Electric Instruments Company-t Fullerton közelében. George Fullerton 1948-ban csatlakozott Fenderhez, és együtt készítették el a tömör testű Broadcastert.

Fender a Broadcaster nevet Telecasterre változtatta, amikor a Gretsch cég bejelentette, hogy ezt az elnevezést már előbb használta. Az átmeneti időszakból akad néhány név nélküli modell, ezeket tréfásan "No-caster"-nek nevezik.

Az 1950-es években fejlesztette ki az első elektromos basszusgitárt, a Precision Bass-t, majd 1960-ban jelent meg a Jazz Bass.

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

Jó néhány újítás bevezetése után Leo Fender megbetegedett. A céget 1965-ben 13 millió dollárért eladták a CBS-nek. Amikor Leo egészsége helyreállt, csatlakozott a CBS-Fender-hez arra a rövid időre, amíg 1970-ben nyugdíjba nem ment. 1991-ben halt meg.

EZ, ATEMPO.sk