Szűcs Judith, aki könnyen világhírű lehetett volna

Szűcs Judith énekesnő 1953. augusztus 15-én született, ötödik gyermekként. Sashalmon élt a család, szerény körülmények között, de édesanyjuk szeretete, gondossága minden nehézséget áthidalt. Judith tehetsége nagyon hamar megmutatkozott. Édesapja, aki cipész volt, és bátyjai a munkájuk mellett sokat zenéltek, és Ő már egészen kis korában énekelt velük.

Zenei általános iskolába járt, hét évig zongorázott. Női fodrásznak tanult, az ottani kórus adta meg az alapokat az énekléshez.

1969-ben az Aludj, édes c. népdallal debütált a Magyar Rádióban. 1966-ban alapította testvérével, Szűcs Antal Gáborral a Szivárvány együttest, amely az akkori slágereket játszotta.

 

 

A Tavasz’ 67 kórussal, és egyéni, táncdal énekesi kategóriában is megnyerte a Ki mit tud?-ot 1972-ben. Karrierje innen indul, rengeteg fellépés, tv szereplés, ORI turné követte egymást olyan partnerekkel, mint Máté Péter, Szécsi Pál, Cserháti Zsuzsa és még sokan mások.

Az igazi áttörés 1977-ben jött a Metronóm fesztiválon, ahol a Táncolj még! funk stílusú dalt adta elő, amellyel elnyerte a harmadik helyezést és a Hungaroton cég érdeklődését.

 

 

Egy évvel később már megjelent az első nagylemeze, amelynek a címadó dala éppen a Táncolj még! volt.

Külföldön is jelentős sikereknek örvendett (pl. az akkori NDK-ban, Szovjetunióban, Csehszlovákiában, Kubában, de Ausztriában, Írországban, Japánban, USA-ban is). 1979-ben az énekesnő „h” betűt tett a keresztneve végére, mégpedig a K-Tel svájci lemezkiadó kérésére, amely akkoriban diszkóslágereket is kiadott híres művészek előadásában. 1979-ben két dallal is (Mammy Good Night; Forever) szerepelt a K-Tel diszkódalok válogatásalbumain („Disco Mania”; „Disco Action” című lemezek).

Sőt a K-Tel második 1979-es diszkóválogatásalbum („Disco Action“) posztere már őt ábrázolta. Így a művésznő második nagylemezén is már csak a JUDITH művészneve szerepelt, amely egyben az album címe is lett.

 

https://www.youtube.com/watch?v=5L4I15AVUb4

 

Volt komoly érdeklődés iránta az NSZK-ból is, de végül nem jött össze a dolog. Hiába jelent meg négy kislemeze az EMI Electrola kiadónál és hiába segített neki a Boney M. mögött álló Frank Farian is, vízumprobléma miatt nem lett sztár Nyugaton. Kinti menedzsere, aki nagylemezt tervezet Judithtal, sajnos egy idő után feladta, mert nem tudott heteket várni csak arra, hogy az énekesnő kiutazhasson.

1984-ben pedig egy osztrák impresszárió szerette volna menedzselni őt, azután, ahogyan hallotta a Bilgeri & Judith duettjét, a She's A Break Dancer - Body To Body címűt (a dalhoz látványos klip is készült Ausztriában),

 

https://www.youtube.com/watch?v=_SefZ5gTtWk

 

de a Hungaroton cég, amelyhez szerződés kötötte Szűcs Judithot, nagyon drágán akarta eladni az énekesnőt. Így az énekesnő már végleg lemondhatott a világhírről.

Az egyetlen rockslágerét, a Ne siess (1985) címűt, egy magyar származású nyugatnémet zenész és producer, Sereg Imre (aki egyébként dolgozott Nina Hagennel és a Nenával is) írta, annak ellenére, hogy Magyarországon hosszú hagyománya volt a rockzenének és mindig sok nagyszerű rockzene alkotó állt az énekesek rendelkezésére. Szűcs Judith az akkori nyugat-berlini Spliff stúdióban énekelte fel az említett sikeres dalt.

 

 

A „diszkókirálynő” Magyarországon négyszer volt az Év énekesnője. Lemezei az utóbbi években is megjelennek, eddig 20 albuma jelent meg olyan alkotók közreműködésével, mint Berkes Gábor, Bogdán Csaba, Delhusa Gjon, Demjén Ferenc, Ihász Gábor, Menyhárt János, Miklós Tibor, Schöck Ottó, Schönthal Henrik, Szikora Róbert, Szűcs Antal Gábor, Várszegi Gábor, Voga János, Závodi Gábor.

Testvére, Szűcs Antal Gábor, kiváló zenész, aki Judith lemezein állandó közreműködő. A Skorpió és a Dinamit együttesben is gitározik, Tátrai Tiborral pedig duettben lép fel.

Utolsó válogatásalbuma, a 45 év Száguldás címmel 2017-ben jelent meg, melyre egy vadonatúj dal is felkerült, a Táncold át az éj-éjszakát!, mely Dandó Zoltán szerzeménye.

ATEMPO.sk