Borbély Alexandra – a felvidéki színésznő, akit már egész Európa ismer

Borbély Alexandra

Borbély Alexandra Jászai Mari-díjas szlovákiai magyar színésznő 1986. szeptember 4-én született Nyitrán. Gyermekkorát Nagycétényben töltötte, itt végezte alapiskolai tanulmányait is.

A komáromi Selye János gimnáziumban érettségizett 2004-ben. Pozsonyban és Budapesten is felvételizett a színművészeti egyetemre, végül Budapest mellett döntött.

Jordán Tamás felkérésére egy évig a Nemzeti Színház stúdiósaként tevékenykedett, majd 2012-ben Máté Gábor osztályában elvégezve a Színház és Filmművészeti Egyetemet és a Katona József Színházhoz szerződött.

Eddig több mint harminc színdarabban játszott (pl. Nádas Péter: Szirének, Feydeau: A hülyéje, Flaubert: Dilettánsok, Sarkadi Imre: Oszlopos Simeon, Shakespeare: Ahogy tetszik).

Filmekben és filmsorozatokban rendszeresen szerepel Magyarországon, Szlovákiában és Csehországban is.

Az Enyedi Ildikó rendezte, Berlinben Arany Medve-díjjal kitüntetett Testről és lélekről c. filmben nyújtott alakításáért 2017 decemberében elnyerte az Európai Filmakadémia legjobb európai színésznőjének járó díját.

2018-ban a Magyar Filmdíj legjobb női főszereplőjének járó elismerését is elhozta, majd ugyan ebben az évben Jászai Mari-díjban is részesült.

2020 augusztusában a legjobb film díját nyerte el a Drakulics elvtárs a brazíliai Porto Alegrében rendezett fesztiválon, melyben Borbély Alexandra is szerepel.

EZ, ATEMPO.sk
Fotó: marieclaire.hu