45 éves Dobrády Ákos, a TNT énekese

Dobrády Ákos EMeRTon-díjas énekes, a TNT együttes tagja 1975. szeptember 7-én született Győrben.

Nyolcéves korában beiratkozott szolfézsre, családjában unokanővére tanult zongorázni és Ákos kedvet kapott tőle. Szülei támogatták zeneszeretetét, ezért egy bécsi zongorával ajándékozták meg. Az első négy évben klasszikusokat játszott, majd áttért a könnyűzenére. Tizenhat évesen már a vendéglátóiparban, az éjszakában dolgozott Győrben és környékén. A zene mellett kézilabdázott is, egy idő után eljött a pillanat, amikor választania kellett.

 

 

1995-ben, barátjával és edzőtársával Intivel, Zuber Krisztiánnal felköltöztek Budapestre, ahol egy stúdióban Császár Előd segítségével, aki nagy fantáziát látott a fiúkban, nekiláttak első lemezük elkészítéséhez.

A TNT zenekar 300 000 eladott albummal, 5 arany-, 4 platina- és 1 gyémántlemezzel büszkélkedhet. A TNT albumokhoz tartozik a Bumm-Bumm, Bomba, Három, Unplugged-Másképpen, Egyetlen szó, Koncert a Kisstadionban és a Best Of.

 

 

 

 

A TNT együttes tagjai 2005-ben úgy döntöttek, hogy külön utakon folytatják zenei karrierjüket. Ákoshoz olyan slágerek fűződnek a TNT-ből, mint a Titkos üzenet, Bolond, aki sír, a Ha nem jön álom a szememre és a Kicsi gesztenye.

2003-ban Szekeres Adrien és férje, (Kiss Gábor) felkérte Ákost, hogy a Híd a folyót dalt énekelje el Adriennel duett formában. A dalnak Kiss Gábor a zeneszerzője és a dal szövegét Gábor társa, Simon Attila írta. A dalból óriási siker lett.

 

 

A TNT feloszlása után Ákos 2006 tavaszán a kiadta a Te vagy a hangszerem című kislemezt, majd 2006 novemberében jelent meg első szólólemeze Fekete gyémánt címmel az mTon / Magneoton (Warner Music) gondozásában. A Magyar Rádió Ákost EMeRTon-díjjal jutalmazta, melyet „Az év legjobb énekese”-ként vehetett át.

 

 

2009-ben Emilia Rydberg énekesnővel, a Big Big World énekesével felénekelte a Szerelemre hangolva / Side by side című dalt, amelyet ő maga komponált.

A dal sokáig vezette a slágerlistákat a rádióban. Még ebben az évben megjelent második szólólemeze a Seven Music Records gondozásában, a Közelebb egymáshoz című album. Az albumot a Syma Csarnokban mutatta be, ahol 6000 ember előtt énekelt. A koncerten fellépett Emilia Rydberg is, akivel a Szerelemre hangolva / Side by side című duettdalt bemutatták. Ezenkívül Emilia előadta a legnépszerűbb dalát, az 1998-ban slágerlistás Big Big World-öt.

 

 

2010 márciusában megjelent hivatalosan is második szólólemeze, a Közelebb egymáshoz a Koncert a Syma Csarnokban DVD-vel együtt.

2011-ben újra összeállt a TNT zenekar: 15 éves jubileumi koncertet adtak a Papp László Budapest Sportarénában. A sikerre való tekintettel a csapat azóta is koncertezik az egész Kárpát-medencében.

ATEMPO.sk