Dmitrij Hvorosztovszkij, az opera Elvis Presley-je

Dmitrij Hvorosztovszkij az orosz opera "szőke hercege" 1962. október 16-án született Krasznojarszkban. Tanulmányait a Krasznojarszki Művészeti Iskolában végezte. Szülővárosa operaházában debütált Verdi Rigolettojában.

Első sikerét 1987-ben az orosz Glinka-versenyen aratta, a következő évben már a franciaországi Toulouse-ban nyert.

Pályájára a legnagyobb hatással az 1989-ben szerzett első helye volt a BBC cardiffi Singer of the World versenyén, legyőzve a helyi kedvencet, a walesi Bryn Terfelt.

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

Nyugat-európai karrierje Nizzában indult, ahol Csajkovszkij Pikk dámájában szerepelt. 1990-ben már New Yorkban lépett fel, a világhírt az 1993-as Traviata előadás hozta meg számára.

A további évek alatt szinte minden nagy operaházban, többek között a Metropolitanben, a Covent Gardenben, a Berlini Állami Operában, a La Scalában és a Bécsi Állami Operaházban.

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

Gyönyörű, sötét és erős baritonhangja lenyűgözte a közönséget. Magas, kivételesen jóképű, igazi szláv dalia volt, akinek a szerepléséért világszerte versengtek az operaházak.

Az Elle magazin ragasztotta rá az "opera Elvis Presley-je" nevet.

2005-ben a második világháború orosz hőseire emlékezve hazájában tartott koncertkörutat. Dalénekesként és oratóriumszólistaként is rendszeresen szerepelt, élete vége felé táncdalokat is énekelt.

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

2015-ben diagnosztizálták nála az agydaganatot, majd visszavonult. De később újra énekelni kezdett, 2016 decemberében jelentette be újabb visszavonulását. 2017. november 22-én Londonban hunyt el a betegség következtében.

ATEMPO.sk