75 éves Kollár Éva karnagy

Kollár Éva

Kollár Éva, Liszt-díjas karnagy, egyetemi tanár 1945. október 17-én született Budapesten.

1969-ben végzett a Zeneakadémia ének- és karvezetés szakán. 1976 és 1980 között a Zenetudományi Intézet megbízásából végzett kutatásokat a 19. századi magyar dal- és kórusirodalom területén. 1997–2001-ig Széchenyi Professzori ösztöndíjban részesült, 2005-ben a British Council ösztöndíjasa volt.

 

 

1990–1996-ig az ELTE Zenei Tanszék vezetője, ahol elnyerte a habilitált egyetemi tanár címet, oktatási munkája mellett a Pro Musica Vegyeskar karnagya volt. 1997-től 2006-ig a Zeneakadémián tanszékvezető, 2000-től a Doktoriskola Karvezetés Alapprogram vezetője. Vendéghallgatókat fogadott európai országokból – Ausztria, Németország, Románia, Spanyolország, Skócia, Svájc, Szerbia, Szlovákia – és Kínából. Számos szakmai esemény, konferencia, hazai és nemzetközi verseny szervezője és előadója. Nemzetközi hírű meghívott előadói voltak többek között Czifra János, Robert Crabb, Helmuth Rilling, Frieder Bernius, Simon Carrington, Pierre Cao, Roy Wales, Josep Vila i Casañas, Wilko Brouwers, Max Frey. A Magyar Művészeti Akadémián 2014-ben tartott székfoglalójának címe A zene nyelve, a nyelv zenéje. Hazai és nemzetközi konferenciák, nyári egyetemek és kurzusok előadója. A Fiatal Karvezetők Nemzetközi Versenyének alapítója 2001-ben. Az alapítás óta évente más-más város ad helyszínt a versenynek, de Budapesten is rendezték újra.

1972-ben megalapította a Monteverdi kórust, melynek vezető karnagya. Az együttes megalakulása óta a hazai és nemzetközi kórusélet kiemelkedő szereplője,

nagydíjat nyert Arezzo, Pécs, Sligo és Prága kórusversenyein, egyéb rangos díjakat Cork, Camerino, Debrecen, Gorizia, Linz, Llangollen, Spittal a.d. Drau, Tours és más városok megmérettetésén, fesztiváljain. Előadásaikat, melyek közt számos magyar és külföldi zeneszerző ősbemutatója is elhangzott, CD-n, rádió- és televízió műsorok felvételein rögzítették. Az évente megrendezett kortárs zenei Mini Fesztivál rendszeres fellépői. Saját kórusfesztivált alapítottak Nemzetközi Monteverdi Fesztivál néven, melynek művészeti vezetője Kollár Éva.

 

 

Kollár Éva a Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetségének (KÓTA) elnöke 2012-ig, majd tiszteletbeli elnöke, a Magyar Kodály Társaság alelnöke.

Az Europa Cantat kórusszervezet elnökségi tagja, később művészeti tanácsadója. Az AGEC (Arbeitsgemeinschaft Europäischer Chorverbände) Zenei Bizottsági tagja, és az Europa Cantat kórusszervezet elnökségi tagja volt, jelenleg művészeti tanácsadó. Két alkalommal az AGEC-Eurochor karnagya volt Budapesten, műhelyeket vezetett Marktoberdorfban és Barcelonában, Vaison-la-Romaine-ben, az „A Coeur Joie" nemzetközi fesztiválon, és 2015-ben Pécsett, az Europa Cantat fesztiválon. Hazai és nemzetközi kórusversenyek zsűritagja, Magyarországon, Európában, Japánban.

 

 

1976-1980 között folytatott zenetörténeti kutatásai során született tanulmányai: A XIX. század magyar kórusirodalma; A XIX. századi magyar dalirodalom mesterei: Egressy, Simonffy, Szentirmay; A XIX. századi magyar dalirodalom mestere: Dankó Pista; A XIX. századi magyar dalirodalom mesterei: Nyizsnyai, Palotási, Dóczy. Az ezredfordulón két antológia jelent meg szerkesztésében a XX. századi magyar kórusművekből, vegyeskari művek gyűjteménye: Zengő csudaerdő és egyneműkarok: Virág és pillangó címmel, Párkai István és Sapszon Ferenc társszerkesztők közreműködésével. 2003-ban CD antológiát szerkesztett Párkai Istvánnal A Magyar Kórusmuzsika Évszázadai címmel.

 

 

Karvezetői kurzusokat vezetett Angliában, Ausztriában, Németországban, Spanyolországban, Belgiumban, Franciaországban, a kanadai Edmontoni Egyetemen, előadásokat tartott itthon és külföldön a magyar zeneoktatási módszerről. A Magyar Rádióban többek között a Kórusainknak ajánljuk című műsorban hangzottak el zenei ismertetései, nevéhez fűződik a Claudio Monteverdi madrigálkötetei című előadássorozat.

 

 

1994-ben Liszt Ferenc-díjjal tüntették ki, 2007-ben Artisjus Díjat, 2015-ben KÓTA díjat kapott. A Magyar Művészeti Akadémia Zenei Tagozatának tagja 2014-től, 2015-ben a Magyar Érdemrend Tisztikeresztje polgári tagozat kitüntetett művésze.

ATEMPO.sk / MMA, BMC, Monteverdi Kórus
Fotó: Monteverdi Kórus