Csepregi Éva, aki nem csak itthon hódított

Csepregi Éva EMeRTon-díjas magyar énekesnő, színésznő, a Neoton Família tagja Budapesten született 1953. október 22-én.

A Ságvári Endre Úti Általános Iskolába járt, majd a Steinmetz Miklós Gimnáziumban érettségizett, 1972-ben. Általános iskolásként tanult zongorázni, később pedig hegedülni. Egy évig a Magyar Rádió gyermekkórusában, majd 1970-ben Hoffmann Ödönnél tanulta az éneklést.

Karanténban is szólnak a Neoton slágerek - új videók Csepregi Évától és zenésztársaitól

A Kócbabák nevű trióban tűnt fel először az 1972-es Ki mit tud?-on, Pál Éva és Fábián Éva társaságában énekelt, a matematika érettségi előtti napon. Fellépett a Stereo együttesben is.

 

 

A Neotonnal 1973 végén társultak, 1977-ben Neoton Família néven hivatalosan is egyesültek. 1979-ben a cannes-i MIDEM fesztiválon ők kísérték a magyar popzenét képviselő szólistákat és így ők is eljátszhattak pár saját dalt. Ekkor figyelt fel rájuk a külföldi szakma és országhatárainkon kívül Newton Family néven váltak ismertté.

Elkészült a Napraforgó című lemezük, ami itthon a slágerlisták élére juttatta őket. A Santa Maria, a Szédült napraforgó és a Hegyirabló ismert slágerek lettek. Ebből a lemezből készítettek 1980 elején egy angol nyelvű változatot Végvári Ádámmal (gitár) és Bardóczi Gyulával (dob), ami Spanyolországban, Japánban, az NSZK-ban, Dániában, később Mexikóban, Brazíliában és Dél-Koreában is megjelent. A Don Quijote a slágerlisták élén volt Magyarországon és külföldön egyaránt.

 

 

1983 októberében Ádám és Éva elnyerte a japán Yamaha Music fesztivál nagydíját a Time Goes By (Holnap Hajnalig) című dallal.

KLIPPREMIER: Csepregi Éva - Titok

1985-től a skót származású dalszerzővel, Bob Heatlie-vel élt és dolgozott össze, 1992-ben született fiuk, Dávid. Ekkor indult el szólókarrierje és olyan dalok születtek, mint a Párizsi lány, az OK Gorbacsov vagy az Így vagy úgy. 1988-ban fellépett a Szöuli Olimpián, a Korea című dallal, melyet Mándoki Lászlóval adott elő.

 

 

A Neoton Família 1990-es kettészakadása után Végvári Ádámmal és Baracs Jánossal Éva-Neoton néven folytatták. 1996-tól 1999-ig a Ruttkai Éva Színház tagja volt.

OTT VOLTUNK: Hódított a Neoton Família a Mézfesztiválon (FOTÓ+VIDEÓ)

Napjainkban a Neoton Família Sztárjai formációban Végvári Ádám, Baracs János, Lukács László, Lukács Andrea és Heatlie Dávid társaságában, valamint szólóban is fellép az egész Kárpát-medenécben.

 

 

2020-ban részt vett az RTL Klub Álarcos énekes című műsorában, ahol a Panda jelmezében rejtőzött.

EZ, ATEMPO.sk