Ma 50 éves Pacsay Attila az Oscar-jelölt Maestro zeneszerzője – nézd meg a filmet

Ma 50 éves Pacsay Attila az Oscar-jelölt Maestro zeneszerzője – nézd meg a filmet

50 éves Pacsay Attila zeneszerző, aki elsősorban a film és a színház területén dolgozik, nevéhez fűződik többek közt a 2007-ben Oscar-díjra jelölt "Maestro" című animációs rövidfilm zenéje.

Veszprémben született 1970. október 30-án. 1995-ben végzett a Budapesti Zeneakadémia zeneszerzés szakán Petrovics Emil tanítványaként. Több nagyjátékfilm, számos rövidfilm, televíziós és színházi produkció zenéje fűződik a nevéhez. 2001 óta a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem vizuális kommunikáció szakának művésztanára.

2004-ben az Oscar-díjas "Légy" című animációs film rendezője, Rofusz Ferenc kérte fel legújabb produkciója zeneszerzőjének. 2006-ban az M. Tóth Géza által rendezett "Maestro" című film közreműködőjeként már saját munkái között is tudhat Oscar-díj nevezett alkotást. Ezzel a filmmel egyébként több, mint 50 nemzetközi fesztiváldíjat söpörtek be az alkotók (KGB Stúdió).

 

 

2008-ban a szerbiai ANIMANIMA fesztiválon a "Best Sound Design" díjat kapta "Ergo" című filmért. 2009-ben a Kecskeméti Animációs Filmfesztivál (KAFF) "Legjobb Zene" díjával jutalmazta a zsüri, szintén az "Ergo" című filmért.

Első amerikai mozifilm-felkérését 2013-ban kapta: a Six Dance Lessons in Six Weeks (Hat hét, hat tánc) című film zenéjének és betétdalainak elkészítésével bízták meg. A Broadway-siker feldolgozásának főszerepében a legendás amerikai filmcsillag, Gena Rowlands szerepelt, operatőre Zsigmond Vilmos volt.

Nevéhez fűződik az többek közt az Apró mesék (2019), a Zárójelentés (2020), a Trezor (2018), a Budapest Noir (2017) filmek zenéje is.

Leginkább akusztikus hangszerekkel dolgozik, a kortárs zenéből, modern dzsesszből ismert kisebb kamarazenei formációktól a szimfonikus zenekarig sokféle összeállítású együttesre komponál. Szívesen építi be zenéibe a képi környezet hangjait. A környezet neszei, zörejei zenei struktúrákká válnak, a különféle hangszerekkel sajátos hangzásvilágot hoznak létre.

EZ, ATEMPO.sk
Fotó: szentendre.hu