A színház az élete - Gál Tamás születésnapjára

A színház az élete - Gál Tamás születésnapjára

Gál Tamás Jászai Mari-díjas színész, rendező, színigazgató ma ünnepli születésnapját.

A népszer felvidéki művész 1978. november 16-án született Dunaszerdahelyen. A csallóközi városban érettségizett, majd a Pozsonyi Színművészeti Egyetemen végzett színész szakon.

Ezt követően a kassai Thália Színház tagja lett. Már az egyetem 4. évfolyamában társaival megalapította a Szevasz Színházat, majd Czajlik Józseffel az Epopteia Műhelyt is.

Ezután döntött úgy, hogy szabadúszóként folytatja színészi pályafutását: olyan darabokat fog csinálni, amik már rég izgatják színészi fantáziáját, s olyan emberekkel fog dolgozni akikkel mind szakmai, mind emberi szempontból inspirálni tudják egymást.

 

Gál Tamás

 

2007-ben alapította meg a Csavar Színházat feleségével Kiss Szilviával, ahol esti előadásokon kívül főleg gyermek és ifjúsági előadások illetve rendhagyó irodalmi órák keretén belül szeretné népszerűsíteni a magyar irodalmat a diákság körében, mely korosztály még befogadó s nevelhető, ízlésvilága formálható, hajlítható a művészet irányában. Annak ellenére hogy nem kőszínházról lévén szó, fennállása óta szinte minden évben jelen van Kisvárdán és többször szerepelt már kísérőprogramként a Pécsi Országos Színházi találkozón is.

„Jelen kell lennünk a kulturális és társadalmi élet számos színterén” - Gál Tamás már ma munkához lát

Tamás a Soproni Petőfi Színházban 2009-től társulati tag, a Csavar Színház mellett ezt tekintette anyaszínházának. Azonkívül többször vendégszerepelt a Veszprémi Petőfi Színházban, a Debreceni Petőfi Színházban, A Budapest Nemzeti Színházban a Pozsonyi Nemzeti Színházban és 8 éven át a Szkéné Színház műsoron tartotta darabjait. 2020 májusában a Komáromi Jókai Színház igazgatói posztjára nevezték ki, ami az elkövetkező 5 évre szól.

 

Gál Tamás

 

Számtalan színházi szerepe mellett látható több cseh és szlovák filmekben is. A Peer Gynt előadásából Tamás főszereplésével tévéjáték készül. 2021-ben megkapta első magyar filmes szerepét, Eperjes Károly Magyar Passió című filmjében alakítja a negatív főhőst.

 

 

Alföldi Róbert mellett jelölve volt a színikritikusok díjára, A Országos Gyermek és Ifjúsági Bienálé 2006-ban 96 darab közül fő díjjal jutalmazta, többször részesült Kaleidoszkóp fő díjban, Kulcsár-díj, Pro Habite–díj tulajdonosa, 2015-ben pedig eddig egyedüli magyarként elnyerte a szlovák színházi szakma legnívósabb elismerését, a Dosky díjat. 2019-ben Ex Libris Díjban és Jászai Mari-díjban is részesült.

Isten éltesse Gál Tamást :)

EZ, ATEMPO.sk
Fotó: Éder Vera (MMA), Soproni Petőfi Színház, Göbölös Lajos