65 éves Billy Idol

Billy Idol

Billy Idol angol rock- és punkzenész William Michael Albert Broad néven látta meg a napvilágot 1955. november 30-án az angliai Stanmore-ban. Első komolyabb zenekara a Bromley Contingent volt, amelyben későbbi Clash- és Siouxsie and the Banshees-tagokkal zenélt együtt benne. Aztán a hetvenes évek második felében a korszak ismert punkzenekaraiban (Chelsea, Generation X) játszott.

Ezt követően New Yorkba költözött, ott kezdett szólókarriert, és 1982 óta nyolc stúdiólemezt készített. Olyan nagy sikerek fűződnek a nevéhez, mint a Mony Mony, a Dancing With Myself, a Cradle of Love, Rebel Yell, a White Wedding vagy a Shock to the System. A nyolcvanas-kilencvenes években klipjeivel az egyik legnagyobb sztárja volt az MTV zenei csatornának.

 

 

Az énekes, gitáros, dalszerző a kilencvenes évek derekán, az elektronikával kísérletező Cyberpunk című lemez (1993) után sokáig nem jelentkezett friss anyaggal, akkoriban inkább motorbaleseteivel, zűrös magánéletével és egészségügyi problémáival hallatott magáról. 2005-ben a Devil's Playgrounddal tért vissza, majd a karácsonyi dalokat tartalmazó Happy Holidays után ismét hosszú pihenő következett.

 

 

Legutóbbi, 2014-ben megjelent albuma, a Kings & Queens of the Underground producere Trevor Horn, aki korábban Paul McCartneyval és a Frankie Goes to Hollywooddal is dolgozott, zenészként pedig a Yes együttesben énekelt. Az albumot egy több mint negyven állomásos sikeres turné követte, és abban az évben dobta piacra önéletrajzi könyvét, a Dancing With Myselfet is.

 

 

ATEMPO.sk