Eötvös Péter, az egyik legelismertebb kortárs operaszerző

Eötvös Péter

Eötvös Péter Kossuth-díjas magyar zeneszerző, zenepedagógus és karmester, az egyik legelismertebb kortárs operaszerző ma ünnepli születésnapját.

 

 

1944. január 2-án született Székelyudvarhelyen (Románia). Kodály Zoltán javaslatára már 14 évesen felvették a Zeneakadémiára. Diplomája megszerzése után film- és színházi zenéket komponált. 1966-tól Kölnben folytatott karmesteri tanulmányokat. Tagja volt a Stockhausen együttesnek majd a Pierre Boulez alapította Ensemble InterContemporain zeneigazgatója lett.

A 80-as években a londoni BBC Szimfonikus Zenekarának első vendégkarmestere, majd a hilversumi Rádió Kamarazenekarának vezető karmestere volt. Vendégkarmesterként vezényelte a legnagyobb európai és magyar zenekarokat.

Zenepedagógusi tevékenysége kiemelkedő. A Kossuth-díjas zeneszerző a világ egyik legelismertebb zeneszerzője. Európa legnagyobb zenekarai és operaházai rendszeresen rendelnek tőle műveket.

Operája, a Három nővér, 1998-ban elnyerte a Grand prix de la critique 1997/98 – Prix Claude-Rostand (Párizs), a Victoires de la Musique Classique et du Jazz 1999" (Párizs) és a Prix Caecilia (Brüsszel) díjakat.

Munkásságát számos díjjal ismerték el Magyarországon éppúgy, mint a világ több országában. Kossuth-díjban 2002-ben részesült, 2017-ben Prima Primissima díjat, 2018-ban pedig Hazám-díjat kapott.

 

 

ATEMPO.sk