20 éve hunyt el Zámbó Jimmy

A név, melyet mindenki ismer. A magyar popszakma egyik legsikeresebb magyar énekese. Rajongói „király”-ként tisztelték. Legnagyobb hatást a görög énekes, Demis Roussos gyakorolt rá, akinek stílusa érződik Jimmy dalain.

Ma 20 éve, hogy elhunyt Zámbó Jimmy kétszeres EMeRTon-díjas énekes.

Az 1990-es évek egyik legsikeresebb előadója 1958. január 20-án született Budapesten. Zenei vénája már gyermekkorában megmutatkozott, testvéreivel (György, Tihamér, Árpád, Marietta) zenélt előbb otthon a család zongoráján, később pedig a Magyar Rádió gyermekkórusában zenéltek és énekeltek. Az általános iskola elvégzése után zenei gimnáziumban érettségizett, majd a zeneakadémia jazz-ének szakán tanult.

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

Jimmy 1975-ben 17 évesen szerezte meg az ORI előadóművészi engedélyét, amellyel teljes jogú művészként működhetett. 1977-1982 között éjszakai bárokban, lokálokban lépett fel. Pályafutását az Amerikai Egyesült Államokban folytatta, itt adta ki első lemezét 1987-ben, ebből az időből maradt meg angolos hangzású beceneve: „Jimmy”. 1988-ban visszatért Magyarországra, még ebben az évben tavasszal a Tessék választani! bemutatón lépett fel a Ne kérj című szerzeményével, nyáron pedig Valahol bús dal szól című dalával megnyerte a nemzetközi Interpop Fesztivál szerzői és előadói díját. 1989-ben újra a Tessék választani! fellépői között szerepelt. 1991-ben megjelent első albuma

Csak egy vallomás címmel, majd nem sokkal ezután négy és fél oktávos hangterjedelmének és csodálatos előadásmódjának köszönhetően a közönség elnevezte őt Király-nak. Ezek után a Magneoton kiadó feltette a lemezborítón az i-re a koronát.

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

1995-96 között több ízben is tartott koncertet a Távol-Keleten, például: Isumiban, Yamanashiban és Asakában is. Horvátországban, Szlovákiában is évente többször lépett fel.

Sikeres időszaka 1990 és 2000 között a Kaszás Péterrel való közös munka. Egyedi hangú előadásmódja és a Zámbó-Kaszás szerzemények hozták meg a legnagyobb sikert számára. Az 1990-es évek derekán megismerkedett Komáromi Istvánnal (Komáromi Pisti), és beszállt annak Van esély című dalába, melyet a Tábornoki Kórussal adtak elő. A dal később önálló előadásában is felkerült a Zámbó Jimmy Best of 1. albumra, zárószámként. Pályafutása során először zenei produceri feladatot vállalt 1998 -ban Komáromi Pisti Ajándék c. albumán, s onnantól a Zámbó Jimmy-koncertek sztárvendégének hívta Komáromi Pistit.

Kétszer adott telt házas koncertet a Budapest Sportcsarnokban. Először 1998. december 28-án, másodszor 1999. november 21-én. A nagy érdeklődésre tekintettel 1999. november 21-én este bejelentették a 3. koncertet, ami 1999. december 28-án lett volna. Eközben leégett a Budapest Sportcsarnok, így ezt a koncertet a BNV egyik pavilonjában tartották meg.

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

Saját műsora az RTL Klubon 1999. december 24-én debütált, "Karácsony Zámbó Jimmyvel" címmel jelentős nézettséget érte el, majd ennek a műsornak lett a folytatása a "Dalban mondom el" 2000-től haláláig.

A popszakma nagy része és a nagyközönség bizonyos rétege, máig értetlenkedve tekint az énekes rendkívüli karrierjére.

2001. január 1-jén az újévet ünnepelték, másnap hajnalban Jimmy Beretta típusú pisztolyával főbe lőtte magát. Felesége 9 évvel későbbi visszaemlékezése szerint meg akarta mutatni neki, mekkorát szól a fegyver. Két lövés után kiürítette a tárat, majd a feleségére fogta, s hogy megnyugtassa őt, nincs benne több lőszer, a saját halántékára célozva sütötte el újból. A Honvéd Kórházban délelőtt belehalt sérüléseibe. Több tízezren kísérték a temetést, amikor az énekest örök nyugalomra helyezték Csepelen.

ATEMPO.sk