35 éves Zolbert, a smooth jazz magyar nagykövete

Ma 35 éves Zolbert, azaz Albert Zoltán szaxofonos, zeneszerző és producer, a smooth jazz magyar nagykövete.

1986. január 4-én született Budapesten. 14 éves korában kezdett zenével foglalkozni, kezdetben a dobolással, aztán nem sokkal később váltott szaxofonra. A fafúvós hangszerek iránti szeretete azóta is töretlen. Tanára a kezdetekben, majd később a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola Jazz-szaxofon szakán is Kollmann Gábor volt. Hangszeres játékára nagy hatással voltak a fusion és a smooth jazz emblematikus szaxofonos szólistái, úgy, mint Bob Berg, Joshua Redman, Kirk Whalum, Everette Harp, vagy épp Grover Washington Jr.

Session-zenészként az elmúlt években rengeteg stílusban, több ismert formációban, zenekarban és színházi produkcióban dolgozott. Olyan zenekarokkal működöt együtt, mint az Unisex, UP!, Pál Utcai Fiúk, Garami Funky Staff, Takács Nikolas zenekara, Tóth Vera zenekara, Brains. Jambalaya és mások.

2013-ban szólókarrierbe kezdett Zolbert művésznéven. Még abban az évben “Frappé” című dalával megnyerte a Zuglói Smooth Jazz Klub által szervezett I. Smooth Jazz Dalverseny fődíját.

 

 

2014-ben pedig a 90.9 Jazzy Rádió VII. Jazzy Jazz Dalversenyének fődíjasa lett “Friendship” című szerzeményével, amely a szakmai zsűri döntése alapján a legjobb hangszerelésért járó különdíjat is megkapta.

Szintén abban az évben zenésztársaival a VeszprémFest nagyszínpadán lépett fel a világhírű, brit The Brand New Heavies előzenekaraként.

2015-ben jelent meg “One” című debütáló nagylemeze, mely a smooth jazz műfaj őshazájában az Egyesült Államokban a legendás JazzTrax rádió az év legjobb lemezeit és dalait összefoglaló TOP 25-ös listáján a 10. helyre került fel.

2016-ban megalapította saját borfesztiválját a Zolbert Jazz & Wine Fest-et, mely a neszmélyi borvidék kulturális életét építi, teljesen új megközelítést behozva a hazai fesztiváléletbe.

 

 

2017-ben jelent meg második albuma az “Inside Out”, melyen 12 instrumentális kompozíció mellett, helyet kapott Takács Nikolas-szal közös dala a “Miami Nights” is.

Legújabb, élő koncertlemeze 2018 tavaszán jelent meg, melyet egy 10 fős nagyzenekarral rögzített.

 

 

Az általa képviselt zenei irányzat a populáris jazz színes palettáját idézi, a smooth jazz, a funk és a soul műfajok egyedülálló ötvözeteiként, amelyekben a szenvedélyes és pozitív hangulatok modern hangszerelésekben szólalnak meg.

Célja, hogy a minőségi és populáris jazz irányzat, valamint a fiatal generáció zenészeinek jó hírét vigye hazánkban és külföldön, a smooth jazz nagyköveteként.

ATEMPO.sk