Új lemezzel jelentkezik az Anima Sound System: Gravity and Grace

Megjelent az Anima Sound System tizedik stúdióalbuma. A több vendég közreműködésével készült Gravity and Grace című anyagot szilveszterkor a fővárosi Roham Bárban, az akusztikus változatot 2015. január 21-én a Művészetek Palotájában (Müpa) mutatják be.

"Gravity and Grace, magyarul Kegyelem és nehézkedés címmel Simone Weil, a fiatalon elhunyt francia írónő, filozófus, a keresztény misztika egyik legnagyobb személyisége írt tanulmányt több mint hét évtizeddel ezelőtt. A címmel azt akartam kifejezni, hogy a spirituális vonal mostanában jóval erősebben bennünk van, többet figyelünk befelé, a lemez is tele van gospeles dolgokkal" - mondta Prieger Zsolt, a 20. születésnapját tavaly ünnepelt népszerű elektronikus zenekar vezetője.

Simone Weil szerint lelki életünket az anyagi világéhoz hasonló mechanisztikus törvények mozgatják. Úgy vélte, lelki életünk minden természetes folyamata az anyag nehézkedéséhez hasonló törvényeknek enged, egyedül a kegyelem ismer kivételt. A Kegyelem és nehézkedést Pilinszky János fordította magyarra.

 

 

A CD borítóján szereplő szürke fotó, amely egy vízbe ugró ember lábát mutatja a becsapódás előtt, szembeötlően más világot ábrázol, mint a négy évvel ezelőtti, legutóbbi Anima-stúdióalbum, a Tedd a napfényt be a számba harsányan színes képei a csapat tagjairól. "Nem volt tudatos a kontraszt, egyszerűen azt akartuk érzékeltetni a fotóval, hogy minden alkotási folyamat kegyelmi állapot, és ami nem lélekből fakad, az lehullik a földre".

Mint Prieger Zsolt kifejtette, az alkotói kedv, a termékenység soha nem volt ilyen magas szinten az Anima Sound System történetében, mint most. Sok-sok év után dolgozott újra együtt szerzőként az alapító hármas, Németh Gergely, Prieger Szabolcs és Zsolt. Mellettük Gergácz Gábor gitáros is komoly szerepet kap a csapatban.

Az Anima Sound System 1993-ban alakult Szombathelyen, és igényes popzenéjét mindig is társadalomkritikus attitűddel, a szabadságjogok melletti kiállással párosította. A zenekar koncertjein a keverőpult mögött álló Prieger Zsolt szerint a friss lemez egy korábbinál magasabb rendű szabadságról szól, politikai kontextustól mentesen.

Az albumon számos ismert énekes és zenész működött közre, köztük Halott Pénz, azaz Marsalkó Dávid, Beck Zoltán, Pálinkás Tamás az Isten Háta Mögöttből, Gregory G.Ras (Komáromy Gergely) a Riddim Colonyból, Hair (Fekete Károly), a Strong Deformity frontembere vagy Tóth Szabolcs szitáros. "Mindannyian barátaink, Beck Zolit már akkor ismertem, mielőtt a 30Y befutott volna, Gregory G.Ras, aki a lemez reggae számát, a Mama Earth-t énekli, korábban másfél-két évig az Anima vokalistája volt".

Anima Sound System

Az Anima első lemezei erős népzenei hatásokat mutattak, énekesnőjük volt Bognár Szilvia, napjaink egyik elismert népdal előadója. A Gravity and Grace-en Csoóri Sándor Sündi, a Buda Folk Band tagja is közreműködik, ami egyfajta visszakacsintás a kezdetekre. "Sündi brácsája nagyon illik a Mama Earth-be, a szám amúgy a tavaly megjelentetett karácsonyi dalunk, a Találd ki az éjszakát riddimes alapjából született".

Prieger Zsolt lánya, Fanni hat éve az Anima énekesnője, a friss anyagon három dal szerzőjeként is bemutatkozik. "Zenét és énekdallamot hoz, egyre érettebb, felelősségteljesebb tagja a csapatnak. A Give Me Solace című, soulos számot együtt írtuk".

Tracklist:

01 Never Be Alone
02 Give Me Solace
03 Sweet Salvation (feat. Halott Pénz)
04 The Gold Hole
05 Az is te vagy (feat. Beck Zoltán)
06 Crossroads
07 Csak egy szó (feat. Pálinkás Tamás)
08 Good Luck Boy
09 Wonder
10 Mama Earth (feat. Gregory G.Ras)
11 Love Again (feat. Hair)
12 Sose lesz vége

A zenekarvezető elmondta, hogy a jövőben sűrűbben fognak néhány dalos EP-kkel és albumokkal jelentkezni. Jövőre kijön egy hiphop-anyag, amelyen az Anima tagjai által kedvelt rapperek (köztük az Akkezdet Phiai, a Killakikitt, a Barbárfivérek, az NKS) fognak közreműködni. "Az megint más lemez lesz, nem verze-refrén, hanem hangminta-, sampling- és duma-központú anyag". Elkészül a Gravity and Grace remixváltozata (mások mellett Coyote, Lotfi Begi, Dj Mira és Ordiman verzióival), és Prieger Zsolt 2015-re egy Szerelmem, Szombathely című könyvet is tervez mininovellákkal, fotókkal és egy CD-vel a városból származó előadók felvételeivel.

"Szilveszterkor a Roham Bárban a régebbi dalok mellett a Gravity and Grace-ről nyolc számot fogunk játszani, három héttel később, január 21-én a Müpa Fesztivál Színházában mind a 12-őt előadjuk, csak éppen akusztikus változatban, mert az a koncert az MR2 Akusztik sorozatban lesz. Ez lesz életünk első ilyen jellegű műsora, és bár elektronikus zenekar vagyunk, ha jó egy dal, az akusztikusan is jól szól" - fejtette ki Prieger Zsolt.

A csapat első kazettája 1994-ben jelent meg, készítettek számos filmzenét, remixet, feldolgozták a magyar himnuszt, volt lemezük Amerikában, játszottak angliai klubkoncerteken, dolgoztak az Asian Dub Foundationnel, De-Phazzal, a Transglobal Undergrounddal vagy Kim Cascone-nal, a Twin Peaks-sorozat zenei rendezőjével.

Az Anima Sound System Gravity and Grace című lemeze az mTon kiadásában jelent meg.

ATEMPO.sk / MTI