100 éve született Csákányi László

Csákányi László Jászai Mari-díjas színművész, énekes, érdemes művész és kiváló művész az ausztriai Németújvárban született 1921. január 13-án.

Horvát családból származott, utóbb nevét magyarosította Zsigovitsról Csákányira. Középiskolai tanulmányait Szentgotthárdon a Vörösmarty Mihály Gimnáziumban végezte. Ezt követően a Színművészeti Akadémia hallgatója volt, ahol 1942-ben diplomázott.

A Nemzeti Színháznál kezdett, azonban 1945-ben hadifogságba esett, és csak 1948-ban térhetett haza. Ezután a Pesti, az Úttörő és az Ifjúsági Színház társulatához szegődött, majd 1953-tól a Fővárosi Operettszínház, 1956-tól pedig a Petőfi, illetve a Jókai Színházban dolgozott. 1963–1971 között a Vígszínház, 1971–74 között a József Attila Színház, 1974-től pedig haláláig a Vidám Színpad művésze volt.

 

https://www.youtube.com/watch?v=xRwFfF9o6Zs

 

Szép sikereket aratott tragédiákban csakúgy, mint vígjátékokban és operettekben, de komikusként volt a legismertebb.

Sokoldalú jellemábrázoló tehetségét számos filmben kamatoztatta. Egyik főszereplője volt az Indul a bakterház vígjátéknak. Utolsó filmszerepe Koltai Róbert Sose halunk meg című vígjátékában volt.

 

 

Népszerű szinkronszínész is volt (például Foxi Maxi, a Frédi és Béni, avagy a két kőkorszaki szaki Frédije, a Disney Dzsungel könyvének Baluja, Karak a Vukban, Döbrögi a Lúdas Matyiban, Loncsár a Szaffiban stb.).

 

 

Emlékezetes rádiójátékbeli szerepe Viktor Szíriusz hangja László Endre 13 éven keresztül futó Szíriusz kapitány című sorozatában.

1992. november 3-án hunyt el gyomorrák következtében. 

ATEMPO.sk
Fotó: mult-kor.hu