10 éve hunyt el Németh Ica felvidéki színésznő

Tíz éve, 2011. január 14-én, 67 éves korában hunyt el Németh Ica, a komáromi Magyar Területi Színház (MATESZ), majd a Komáromi Jókai Színház színésznője.

Németh Ica Nagyudvarnokon született 1944. július 12-én. 1962-től 1966-ig a pozsonyi Színművészeti Főiskola növendéke volt. 1966 és 1978 között a MATESZ tagjaként előbb a fiatal intellektuel típusokat, később érettebb női szerepeket alakított. 1978 és 1983 között a Csehszlovák Rádió Magyar Főszerkesztőségének munkatársa lett.

1984-től játszott ismét a komáromi színpadon. 1997 júliusa és 1997 decembere között a Komáromi Jókai Színház igazgatói posztját is betöltötte.

„Ez a színház életre van ítélve. Nem halálra. Életre. Már 55 éve. Ez a színház kibírt mindent. Elejétől fogva a mai napig. És én abban bízom, hogy ez a színház kibírja a következő 55 évet is. Ehhez mi már nem sokat teszünk hozzá, ez nem is a mi tisztünk. Hogy ez a színház még 55 évet éljen, az már a következő nemzedék feladata. És én úgy veszem észre, hogy ők erre alkalmasak. Alkalmasak ezek a fiatalok, akik most adják bele szívüket, lelküket. Hiszek bennük.” – írta a Komáromi Jókai Színház 55. születésnapjára megjelent kiadványba.

 

Németh Ica

 

Hosszú pályája során volt Adamecné (Szent Péter esernyője), Erzsike (Liliomfi), Éva (Az ember tragédiája), Emília (Othello), Agata (Bűntény a Kecske-szigeten), Ranyevszkája (Cseresznyéskert), Gertrudis (Bánk bán), Lollia (CAliguLÓ), Vizyné (Édes Anna), Pernelle asszony (Tartuffe), Banya (Indul a bakterház), Mirigy (Csongor és Tünde), Millerné (Ármány és szerelem), Anya (Vérnász). Vénasszony (Énekes madár).

Munkásságával kiérdemelte a Magyar Játékszíni Társaság Hűség-díját és a Szlovák Irodalmi Alap Életműdíját.

Színpadi halálát Noel Coward: Forgószínpad című vígjátékában, Mary O’Donell szerepében már eljátszotta 2008 márciusában. Valódi halálának napján este az Énekes madár című színmű előadásában lépett volna fel volna Budapesten.

ATEMPO.sk / jokai.sk
Fotó: jokai.sk