Nyolcvan éves a legnagyobb operalegenda, Plácido Domingo

Nyolcvan éves a legnagyobb operalegenda, Plácido Domingo

Több mint 60 éve varázsolja el jellegzetes, érzelemdús hangjával a zene szerelmeseit Plácido Domingo. Eddig csaknem 4000 előadást adott énekesként, több mint 150 szerepet játszott el, szerepléseinek ereje mindig is lenyűgöző volt.

Magyarországgal különleges kapcsolatot ápol, gyakran utazik ide. A magyar klasszikus zenei tehetségkutató, a Virtuózok legfontosabb mentorának őt tartják, mivel Maestro Domingo nemcsak, hogy gyakran találkozik a Virtuóz tehetségekkel, hanem a szerencsés fiatalok már több nemzetközi koncerten is felléphettek a Maestro vezényletével. 2020-ban pedig az öt országban sugárzott tehetségkutató műsor zsűrijében is helyet foglalt.

A Virtuózok nyolcvan éves mesterüket egy különleges videóval köszöntötték, melyet a YouTube-csatornájukon tettek közzé, valamint egy különleges Hollóházi porcelán vázát készíttettek neki, melyre az összes eddigi operaszerepe fel van festve, valódi arannyal.

 

 

Korán kezdődő karrier

Placido Domingo Madridban született 1941. január 21-én. Szülei zarzuela-énekesek voltak. A család szakmai okokból Mexikóba költözött. 14 évesen felvették az ország Nemzeti Konzervatóriumába. Szólistaként 18 éves korában debütált.

21 évesen feleségül vette Marta Ornelas énekesnőt – aki 86 évesen még mindig a férje legfőbb tanácsadója. Domingo nemzetközi karrierje két évvel később kezdődött, először Európában, majd 1968-ban debütált a New York-i Metropolitan Operában. Ezután elkezdődtek a fellépések a világ összes nagyobb operaszínpadán.

Már 1967 és 1971 között túlesett az első fellépéseken és ezeknek azóta is rendszeres visszatérő vendége.

1973-tól egyre gyakrabban vezényel is, operákat, illetve néha szimfonikus zenekarokat is.

 

Hollóházi porcelán - Placido Domingo

 

Új terepen hódító klasszikus zene

Az 1990-es években Plácido Domingo új terepet talált a komolyzene elfogadtatására, a koncerttermek közönségénél sokkal szélesebb réteg számára tette szerethetővé a klasszikus zenét.

A három tenor egyikeként - Luciano Pavarottival és Jose Carreras-szal együtt – még egy olyan közönség körében is megszerettették ezt a műfajt, akiket egyébként korábban nem érdekelt a klasszikus zene.

A projekt kiemelkedő kereskedelmi sikert is hozott, a "Tenorissimi" albumai több mint 20 millió példányban keltek el.

 

 

Nyolcvan évesen sem áll le

A 80 évesen is rendkívül aktívan dolgozó énekes-karmester mottója: “If I rest, I rust.”, azaz, “ha leállok, berozsdásodom”. Gondolt-e a arra, hogy valaha abbahagyja az éneklést? Ezt sokszor, sok helyen megkérdezték már tőle, s a válasz még ma is érvényes:

"Nem fogok egy nappal sem tovább énekelni, mint kellene. De egy nappal sem fogok kevesebbet énekelni, mint amennyire képes vagyok."

Az éneklés mellett a karmesterkedést is aktívan folytatja a spanyol világsztár.

 

Placido Domingo

 

A Virtuózok és Magyarország barátja

„Büszkék lehettek magatokra, büszkék lehettek Magyarországra, hiszen itt van a Virtuózok, ami annyira különleges, hogy sehol máshol nem létezik még a világon. Nagyszerű zenészeket fedezünk fel, és a Virtuózoknak köszönhetően több millióan megismerik őket” – nyilatkozta Plácido Domingo, majd így folytatta: “Nincs nagyszerűbb és felemelőbb, mint ezeket a gyerekeket hallgatni! El tudják képzelni azokat az embereket, akik nem járnak koncertekre, semmit sem tudnak a virtuozitásról, és a televízió előtt ülve egyszer csak meghallják, hogy mire képesek ezek a gyerekek? Magukkal ragadják a nézőket!” - mondta el Plácido Domingo.”

 

A világhírű operaénekes kedvencévé vált Magyarország egyetlen komolyzenei tehetségkutatója, a Virtuózok. Hangszert és pénzdíjat is adományozott egy-egy magyar tehetségnek. Maestro Domingo büszke rá, a tehetségkutatóban felfedezett fiatalokat, a világon egyedülálló műsornak köszönhetően milliók ismerhetik meg. A világhírű operaénekes-karmester 2014 óta ismeri a műsort, amikor Peller Mariann a művész magyar származású menedzserének, Nicholas Markonak megmutatta, milyen tehetségkutató indult Magyarországon. Maestro Plácido ezután a program támogatójává és nemzetközi mentorává vált, 2018-ban pedig részvényes lett a műsor nemzetközi terjesztését végző Virtuosos Holding Ltd-ben, 2020-ban pedig a műsor zsűrijében foglalt helyet.

ATEMPO.sk